17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

BCR Banca pentru Locuințe va contesta la forurile internaționale deciziile instanței privind sistemul de economisire-creditare

Dată:

BCR Banca pentru Locuințe va da curs acțiunilor legale extraordinare și internaționale împotriva deciziei instanței referitoare la sistemul de economisire-creditare, arată un comunicat transmis marți de banca de economisire-creditare, instituție care reprezintă interesele a peste 300.000 de clienți.

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) anunță, astfel, că a primit o decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Justiție în disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare (Bauspar).

„BCR BpL a respectat prevederile legale atât înainte, cât și după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, și va continua să reprezinte drepturile clienților cât și propriile drepturi, după publicarea motivației deciziei luate de Înalta Curte. Opțiunile legale luate în considerare de bancă sunt atât acțiuni legale în România, cât și la curțile internaționale”, precizează instituția.

Motivele contestării Raportului Curții de Conturi

Situația disputată este legată de un control al Curții de Conturi din anul 2015, care a vizat modul în care clienții sistemului de econimisire-creditare (Bauspar) au beneficiat de prima de stat.

Problemele ridicate se referă la justificarea primei de stat încasată de clienți (aspect clar reglementat de lege și în concordanță cu legislația europeană în ceea ce privește sistemul de economisire-creditare) și de faptul că minorii și persoanele în vârstă nu erau eligibile pentru prima de la stat (lucru clar permis de lege, în linie cu legislația europeană în vigoare).

Prin urmare, BCR Banca pentru Locuințe a contestat raportul Curții de Conturi, iar Curtea de Apel s-a pronunțat covârșitor în favoarea băncii în prima instanță.

O abordare consecventă față de lege și clienți

BCR Banca pentru Locuințe consideră situația actuală „problematică din punct de vedere al predictibilității deciziei juridice”, considerând faptul că BCR BpL „a acționat întotdeauna în concordanță cu legislația pentru sistemul de economisire-creditare și a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeană: Germania și Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire”.

Mai mult, concluzia la care s-a ajuns în urma revizuirii legii care reglementează sistemul de economisire-creditare de către Parlamentul Romaniei a fost că BCR BpL a avut o abordare consecventă față de lege și clienți.

În tot acest timp, „deoarece plata primei de stat a fost suspendată de către stat, BCR Banca pentru Locuințe a acționat cu bună credință și a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienți”.

Clienții sunt afectați în mod nedrept

BCR Banca pentru Locuințe a respectat legea în totalitate și subliniază faptul că „rapoartele de constatări nejustificate ale Curții de Conturi afectează în mod nedrept clienții”.

Decizia actuală „va submina funcționarea pieței de economisire-creditare și potențial viabilitatea întregului sistem bauspar din România”, mai arată instituția.

Astfel că „Grupul BCR va continua să își servească prompt clienții, bazat pe faptul că nivelurile de capital și lichiditate ale grupului BCR rămân puternice, semnificativ peste cerințele de reglementare, în pofida unei estimări conservatoare a impactului deciziei instanței”, se mai arată în comunicat.

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) reprezintă interesele a peste 300.000 de clienți. Actualmente, BCR BpL înregistrează un bilanț de 2,67 miliarde de lei, la 31 martie 2019.

Despre BCR și Erste Group
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca nr.1 în România pe segmentele de economisire şi creditare.
BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 21 de centre de afaceri, 20 de birouri mobile dedicate companiilor şi 509 unităţi de retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este Banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – peste 2.000 de bancomate/multifuncţionale, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajați deservesc 16,2 milioane de clienți în cadrul a 2.500 de filiale din 7 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia).
La sfârșitul lui 2018, Erste Group deținea active totale în valoare de 236,8 miliarde EUR, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...