33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

BCR Banca pentru Locuințe va contesta la forurile internaționale deciziile instanței privind sistemul de economisire-creditare

Dată:

BCR Banca pentru Locuințe va da curs acțiunilor legale extraordinare și internaționale împotriva deciziei instanței referitoare la sistemul de economisire-creditare, arată un comunicat transmis marți de banca de economisire-creditare, instituție care reprezintă interesele a peste 300.000 de clienți.

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) anunță, astfel, că a primit o decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Justiție în disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare (Bauspar).

„BCR BpL a respectat prevederile legale atât înainte, cât și după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, și va continua să reprezinte drepturile clienților cât și propriile drepturi, după publicarea motivației deciziei luate de Înalta Curte. Opțiunile legale luate în considerare de bancă sunt atât acțiuni legale în România, cât și la curțile internaționale”, precizează instituția.

Motivele contestării Raportului Curții de Conturi

Situația disputată este legată de un control al Curții de Conturi din anul 2015, care a vizat modul în care clienții sistemului de econimisire-creditare (Bauspar) au beneficiat de prima de stat.

Problemele ridicate se referă la justificarea primei de stat încasată de clienți (aspect clar reglementat de lege și în concordanță cu legislația europeană în ceea ce privește sistemul de economisire-creditare) și de faptul că minorii și persoanele în vârstă nu erau eligibile pentru prima de la stat (lucru clar permis de lege, în linie cu legislația europeană în vigoare).

Prin urmare, BCR Banca pentru Locuințe a contestat raportul Curții de Conturi, iar Curtea de Apel s-a pronunțat covârșitor în favoarea băncii în prima instanță.

O abordare consecventă față de lege și clienți

BCR Banca pentru Locuințe consideră situația actuală „problematică din punct de vedere al predictibilității deciziei juridice”, considerând faptul că BCR BpL „a acționat întotdeauna în concordanță cu legislația pentru sistemul de economisire-creditare și a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeană: Germania și Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire”.

Mai mult, concluzia la care s-a ajuns în urma revizuirii legii care reglementează sistemul de economisire-creditare de către Parlamentul Romaniei a fost că BCR BpL a avut o abordare consecventă față de lege și clienți.

În tot acest timp, „deoarece plata primei de stat a fost suspendată de către stat, BCR Banca pentru Locuințe a acționat cu bună credință și a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienți”.

Clienții sunt afectați în mod nedrept

BCR Banca pentru Locuințe a respectat legea în totalitate și subliniază faptul că „rapoartele de constatări nejustificate ale Curții de Conturi afectează în mod nedrept clienții”.

Decizia actuală „va submina funcționarea pieței de economisire-creditare și potențial viabilitatea întregului sistem bauspar din România”, mai arată instituția.

Astfel că „Grupul BCR va continua să își servească prompt clienții, bazat pe faptul că nivelurile de capital și lichiditate ale grupului BCR rămân puternice, semnificativ peste cerințele de reglementare, în pofida unei estimări conservatoare a impactului deciziei instanței”, se mai arată în comunicat.

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) reprezintă interesele a peste 300.000 de clienți. Actualmente, BCR BpL înregistrează un bilanț de 2,67 miliarde de lei, la 31 martie 2019.

Despre BCR și Erste Group
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca nr.1 în România pe segmentele de economisire şi creditare.
BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 21 de centre de afaceri, 20 de birouri mobile dedicate companiilor şi 509 unităţi de retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este Banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – peste 2.000 de bancomate/multifuncţionale, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajați deservesc 16,2 milioane de clienți în cadrul a 2.500 de filiale din 7 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia).
La sfârșitul lui 2018, Erste Group deținea active totale în valoare de 236,8 miliarde EUR, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...