25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

Criză de forță de muncă? Aproape 6 milioane de persoane sunt inactive, din care peste 234.000 nici măcar nu își caută de lucru / INFOGRAFIE

Dată:

Populația aptă de muncă, dar care nu-și caută de lucru, cuprinde 234.400 de persoane, iar populația inactivă însuma, anul trecut, 5,8 milioane de persoane, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

„Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2018 de 2,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent”, arată un comunicat al INS.

Peste 234.000 sunt apți de muncă, dar stau acasă și nu-și caută de lucru

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5,85 milioane de persoane), 237.700 de persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 42.900 faţă de anul precedent).

Dintre acestea:
• 234.400 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. „În anul 2018, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%”, precizează INS.
• doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.

 

Pentru completare, adăugăm că mai mult de 200.000 de persoane au primit ajutoare sociale în anul 2018, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Suma plătită de statul român pentru ajutorul social (venitul minim garantat) se ridică la 55,7 milioane de lei pe lună, respectiv 668,4 milioane de lei în total, în anul 2018.

Ce este populația inactivă

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale.

Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de trei indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte).

Acești indicatori sunt:
– persoane subocupate;
– persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
– persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii doi indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”) alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.

Peste 200.000 de angajați part-time vor să muncească mai mult

În anul 2018, 203.200 de persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore, fiind considerate persoane subocupate.

Această categorie de persoane a reprezentat 2,2% din populaţia activă, 2,3% din populaţia ocupată şi 31% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial.

Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 3.500, a mai comunicat INS.

În terminologia statisticienilor:
Persoanele subocupate sunt „persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent”
Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma a două categorii de persoane: „persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...