13.2 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Criză de politici guvernamentale? A venit vremea patronatelor!

Dată:

Factorul politic este atât de adânc implicat în economie, încât între „politică” și „politici” s-a creat o confuzie aparent iremediabilă. Însuși politicul confundă ideologia partinică și activistă cu viziunea și soluțiile concrete pe care le oferă politicile (publice, economice etc.) generate de patronate. Într-un astfel de context, când de mai mulți ani avem de-a face cu o criză de politici guvernamentale, este deja imperativ să se exprime vocea limpede, decentă și coerentă a mediului de afaceri. A venit, adică, vremea patronatelor!
Pentru început, să arătăm câteva diferențe esențiale între „politică” și „politici”:
– „Politică” (partinică și activistă) este mărirea salariilor la bugetari, veniturilor la asistații social și a altor cheltuieli de personal de la buget fără a ști cu siguranță că economia va fi capabilă să dea acești bani; “politici” (decente și coerente) înseamnă să vezi necesitatea creșterii veniturilor și să găsești soluții pentru ca economia să fie capabilă să dea acești bani.
– „Politică” (partinică și activistă) este proiectul de tăiere a contribuțiilor la un fond alternativ de pensii, în ideea iluzorie că astfel vor crește încasările la marele fond de pensii al statului; „politici” (decente și coerente) înseamnă, dimpotrivă, mărirea contribuțiilor de la marele fond al statului către fondurile alternative de pensii (a se vedea controversa cu Pilonul II de pensii)
– „Politică” (partinică și activistă) este să acorzi venituri și facilități tot mai mari asistaților social, în ideea iluzorie că aceștia te vor vota; „politici” (decente și coerente) înseamnă să creezi capacitatea angajatorilor de a-i atrage inclusiv pe asistații social în câmpul muncii, fără ca aceștia să-și piardă avantajele.
În fine, „Politică” (partinică și activistă) este supraimpozitarea firmelor corecte, care oricum își plătesc dările către stat, amenințându-le cu controale și cu un regim fiscal totalitar; “politici” (decente și coerente) înseamnă, dimpotrivă, facilitarea acelor afaceri care își plătesc dările către stat și sancționarea fermă a piețelor negre.
Exemplele, desigur, pot continua la nesfârșit, important este că deocamdată predomină „Politica” (partinică și activistă) în detrimentul „politicilor” (decente și coerente). Executivul este, adică, în criză de politici guvernamentale!
Așadar, „politica” și „politicile” sunt confundate tocmai de cei care se află la butoanele economiei. Credeți că acestea nu se pot împăca? Eu cred că, dimpotrivă, se pot și împăca și completa unele pe celelalte. Cheia este, așa cum Revista Patronatelor a arătat în repetate rânduri, dialogul social!
Pe scurt, atunci când Guvernul vrea mărire de salarii, patronatele nu resping astfel de propuneri, ci vin cu soluții concrete; atunci când Guvernul vrea atenuarea crizei de forță de muncă, patronatele sunt deja pregătite cu soluții; marile asociații de investirori au prezentat chiar proiecte de țară, de creștere economică pe baze sănătoase, de ieșire din toate cercurile vicioase în care acum se adâncește economia. Patronatele au, adică, soluții la toate problemele pe care Guvernul abia le caută le bâjbâite.
Este vremea patronatelor, dar pentru a se aplica și soluțiile lor este nevoie ca factorul politic, mai ales Executivul, să le asculte vocea pentru a ieși din criza politicilor guvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...