30 C
București
duminică, 21 iulie, 2024

Deficitul bugetului de stat pe primele 11 luni a urcat la 2,7% din PIB – 26 de miliarde de lei. Cheltuielile, peste 30% din PIB | DOCUMENT: Execuția bugetară la 11 luni

Dată:

Execuția bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit – decalaj între cheltuieli și venituri – de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele operative comunicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice – MFP.

La 10 luni 2018, deficitul bugetar era de 2,2% din PIB (20,9 miliarde de lei), iar în primele 11 luni din 2017 fusese de 1,2% din PIB (10,1 miliarde de lei), arată datele centralizate de MFP.

VENITURI de 261,5 miliarde de lei – 27,5% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 261,5 miliarde de lei, reprezentând 27,5% din PIB, sunt cu 14,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit MFP, se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,5%) și din veniturile nefiscale (+14,4%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Începând cu luna mai, se constată o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 10,5% față de realizările aceleiași perioade din 2017, ajungând la o valoare de 53,7 miliarde lei pe primele  unsprezece luni ale anului în curs.

Veniturile din accize au fost în sumă de 26,1 miliarde de lei (2,7% din PIB) cu 8,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% față de aceeași perioadă a anului 2017.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 25,5% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 50,3% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 18,7 miliarde de lei, fiind cu 35,1% mai mari faţă de aceeași perioadă a anului 2017.

CHELTUIELI de 287,5 miliarde de lei – 30,3% din PIB

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 287,5 miliarde de lei, reprezentând 30,3% din PIB – cu 20,6% mai mari față  de aceeași perioadă din anul  precedent.

Potrivit MFP, cheltuielile de personal sunt cu 25,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Subvențiile sunt mai mari cu 15,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,6%.

Dobânzile sunt cu 25,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1,3% din PIB, întrucât în luna octombrie 2018 s-a înregistrat un vârf de plată al dobânzilor, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 11,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 de lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1.100 de lei, de creșterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 la 640 de lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,3 miliarde de lei, cu 50,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut”, a mai comunicat Ministerul Finanțelor.

DOCUMENT
Sinteza execuției bugetare pe primele 11 luni din 2018 poate fi descărcată de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...