4.1 C
București
marți, 19 martie, 2024

EXCLUSIV | Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat de REVISTA PATRONATELOR: -22,5% în mai 2020, a doua lună a coronacrizei

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – și-a ameliorat ușor scăderea în mai 2020 (a doua lună a crizei coronavirus), consemnând valoarea negativă de -22,57%, după ce în aprilie atinsese minimul istoric de -27,56%. Indicele RP nu a mai înregistrat valori negative după cele din ultimul an al crizei financiare, 2010. Pe anul 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de 11,04%, atingând un maxim al ultimilor 12 ani. În trimestrul I 2020, valoarea Indicelui RP a fost de +8,6%.

Aproape toate componentele Indicelui RP și-au ameliorat descreșterea în mai 2020, trecând – cu excepția comerțului angro și a serviciilor profesionale – de la scăderi mai mari la scăderi mai mici. Industria și serviciile pentru populație au ajuns în teritorii neexplorate nici chiar în anii crizei financiare din 2009-2010, cu scăderi de peste 35%, în condițiile în care activitățile unor sectoare din aceste domenii fuseseră oprite administrativ încă din 16 martie și aveau să nu se mai repornească decât în luna mai. Doar construcțiile s-au menținut în teritoriul pozitiv, însă cu o decelerare a creșterii, de la +12,1% în aprilie la +11,7% în mai.

În luna mai 2020, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2019 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au scăzut cu 5,3% (de la -19,5% în aprilie)
– în comerțul angro (cu ridicata) au scăzut cu 9,1% (față de -8,7% în aprilie)
– în industrie au scăzut cu 31% (față de -40,7% în aprilie)
– în domeniul serviciilor pentru populație au scăzut cu, atenție, 79,1% (față de -83,4% în aprilie)
– în comerțul auto au scăzut cu 34,4% (față de -45,2% în aprilie)
– în domeniul serviciilor profesionale au scăzut cu 10,8% (față de -7,5% în aprilie)
– în construcții au crescut cu 11,7% (față de +12,1% în aprilie).

Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de -22,57% în mai (față de -27,56% în aprilie).

Reamintim că în ianuarie 2020 valoarea Indicelui RP – calculat ca medie a evoluției afacerilor față de aceeași lună din 2019, seria brută – a fost de +15,94% (un maxim al ultimilor ani), apoi în februarie a scăzut la +11,64% și în martie a coborât pentru prima dată în teritoriul negativ, la -0,66%. În aprilie, luna plină a crizei coronavirus, Indicele RP a coborât la valoarea de -27,56%, aceasta fiind minima tuturor timpurilor.

Efectele dure ale coronacrizei se mențin chiar dacă unele activități au repornit

S-a menținut, așadar, în teritoriul pozitiv doar sectorul de construcții – lucru explicabil datorită faptului că nicio activitate din această categorie nu a fost oprită administrativ.

Merită analizate, în schimb, cauzele decelerării de la plusul de aproape 30% înregistrat în martie la cel de 12% din aprilie, apoi la 11,7% din mai – perioadă în care, de regulă, construcțiile își accelerează ritmul. Prima cauză ar fi efectul statistic de „bază” – să nu uităm că în aceleași luni din 2019 fuseseră înregistrate maximele creșterilor din acest sector față de 2018, astfel că era greu de egalat o asemenea evoluție (cu plusuri de peste 30%) și în primăvara anului 2020. A doua cauză ține de accesul mai puțin permisiv la finanțare al constructorilor, coroborat cu o scumpire de peste 15% a materialelor și cu o menținere a crizei de personal pentru activitățile curente.

De cealaltă parte, s-a remarcat menținerea unor scăderi nemaiîntâlnit de abrupte din domeniul serviciilor prestate populației (-40% în martie, apoi -83% în aprilie și -79,1% în mai), explicabile prin faptul că aceste activități – mai ales în turism, frizerie-coafură și jocuri de noroc – au fost oprite prin decizii administrative (Ordonanțe Militare) încă din prima lună a crizei coronavirus. De asemenea, unele industrii afectate în acest fel au devenit victimele crizei. În aceste condiții, considerăm că, dacă nu s-ar fi adoptat acele decizii administrative, Indicele RP nu ar fi coborât în teritoriul negativ.

Ar mai fi de remarcat și menținerea în teritoriul negativ a comerțului (și cu amănuntul, și angro) și în luna sărbătorilor pascale, dar și în luna următoare – când, de fapt, consumul populației cunoaște vârfuri de creștere comparabile cu cele de la Crăciun. Explicația ar fi o scădere abruptă și neașteptată a puterii de cumpărare, în condițiile în care salariile au scăzut în mai mult de jumătate din sectoarele economiei, cele mai afectate fiind salariile mici.

Evoluțiile din iunie și pe cele din semestrul I 2020 le vom afla doar peste aproximativ o lună, când INS va raporta cifrele de afaceri din aceste perioade, și este de așteptat ca Indicele RP să se mențină în teritoriul negativ chiar dacă unele activități au fost reluate în condițiile stării de alertă.

Scăderi ușoare în trimestrul I 2020

În perioada ianuarie-martie (trimestrul I) din 2020, doar trei componente ale Indicelui RP au trecut în teritoriul negativ: industria (-0,1%), serviciile pentru populație (-3,1%) și comerțul auto (-5,4%).

Datorită unor creșteri consistente ale celorlalte componente, însă, Indicele RP pe trimestrul I și-a menținut valoarea în teritoriul pozitiv (+8,6%), chiar dacă avansul Produsului Intern Brut – PIB – s-a redus la aproape jumătate din cel consemnat la începutul anului anterior.

Reamintim că, potrivit calculelor noastre, în trimestrul I din anul trecut (2019), valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%. În primele 9 luni din 2019, valoarea Indicelui RP a fost de 11,4%, pe fondul unei creșteri economice de 4%, iar pe întregul an 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de +11,04%.

Am împlinit un an! Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate Indicele RP al Mediului de Afaceri. INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Mediului de Afaceri.

Atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Reamintim că în perioada parcursă din 2007 până în prezent Indicele RP a evoluat în directă proporționalitate cu PIB, fiind în ascensiune în perioada de „boom” (2007-2008) și în depresiune în anii crizei, după care a reflectat fidel creșterile sau decelerările economiei din anii următori. Indicele RP este, astfel, un barometru al afacerilor din perioadele de referință.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2019 și în fiecare lună din 2019-2020

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...