8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

EXCLUSIV | Indicele RP al Mediului de Afaceri a coborât la minima istorică de -27,5% în aprilie 2020, luna plină a coronacrizei

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a coborât, în aprilie (luna plină a crizei coronavirus), la valoarea negativă de -27,56%. Indicele RP nu a mai înregistrat valori negative după cele din ultimul an al crizei financiare 2009-2010, iar cota de -27,5% din aprilie 2020 este, astfel, minima istorică din ultimii 10 ani. Pe anul 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de +11,04%, atingând un maxim al ultimilor 12 ani. În trimestrul I 2020, valoarea Indicelui RP a fost de +8,6%.

Toate componentele Indicelui RP și-au acccelerat descreșterea în aprilie 2020, majoritatea trecând – cu excepția construcțiilor – în teritoriul negativ. Industria și serviciile au ajuns în teritorii neexplorate nici chiar în anii crizei financiare din 2009-2010, cu scăderi de peste 40%, în condițiile în care activitățile unor sectoare din aceste domenii fuseseră oprite administrativ încă din 16 martie și aveau să nu se mai repornească decât în luna mai.

În luna aprilie 2020, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2019 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au scăzut cu 19,5% (de la +3,9% în martie)
– în comerțul angro (cu ridicata) au scăzut cu 8,7% (față de +15% în martie)
– în industrie au scăzut cu 40,7% (față de -8,3% în martie)
– în domeniul serviciilor pentru populație au scăzut cu, atenție, 83,4% (față de -40,3% în martie)
– în comerțul auto au scăzut cu 45,2% (față de -13,9% în martie)
– în domeniul serviciilor profesionale au scăzut cu 7,5% (față de o creștere de 9,4% în martie)
– în construcții au crescut cu 12,1% (față de +29,6% în martie).

Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de -27,56% în aprilie (față de -0,66% în martie).

Reamintim că în ianuarie 2020 valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluției afacerilor față de aceeași lună din 2019, seria brută) a fost de +15,94% (un maxim al ultimilor ani), apoi în februarie a scăzut la +11,64% și în martie a coborât pentru prima dată în teritoriul negativ, la -0,66%.

Efectele coronacrizei, mai dure decât așteptările anterioare

S-a menținut, așadar, în teritoriul pozitiv doar sectorul de construcții – lucru explicabil datorită faptului că nicio activitate din această categorie nu a fost oprită administrativ.

Merită analizate, în schimb, cauzele decelerării de la plusul de aproape 30% înregistrat în martie la cel de 12% din aprilie – lună în care, de regulă, construcțiile își accelerează ritmul. Prima cauză ar fi efectul statistic de „bază” – să nu uităm că în aceeași lună din 2019 fusese înregistrat maximul de 33,4% al creșterii acestui sector față de 2018, astfel că era greu de egalat o asemenea cotă în aprilie 2020, creșterea de peste 12% fiind chiar remarcabilă. A doua cauză ține de accesul mai puțin permisiv la finanțare al constructorilor, coroborat cu o scumpire de peste 15% a materialelor și cu o menținere a crizei de personal pentru activitățile curente.

De cealaltă parte, s-a remarcat scăderea nemaiîntâlnit de abruptă din domeniul serviciilor prestate populației (de la -40% în martie la -83% în aprilie), explicabilă prin faptul că aceste activități – mai ales în turism, frizerie-coafură și jocuri de noroc – au fost oprite prin decizii administrative (Ordonanțe Militare) în prima lună a crizei coronavirus. De asemenea, unele industrii afectate în acest fel au devenit victimele crizei. În aceste condiții, considerăm că, dacă nu s-ar fi adoptat acele decizii administrative, Indicele RP nu ar fi coborât în teritoriul negativ.

Ar mai fi de remarcat și trecerea din teritoriul pozitiv în cel negativ a comerțului (și cu amănuntul, și angro) chiar în luna sărbătorilor pascale, când de fapt consumul populației cunoaște vârfuri de creștere comparabile cu cele de la Crăciun. Explicația ar fi o scădere abruptă și neașteptată a puterii de cumpărare, în condițiile în care salariile au scăzut în 16 sectoare din economie, cele mai afectate fiind salariile mici.

Evoluțiile din luna mai le vom afla doar peste aproximativ o lună, când INS va raporta cifrele de afaceri din acea perioadă, și este de așteptat ca Indicele RP să se mențină, dacă nu cumva să se adâncească și mai mult în teritoriul negativ. Și în luna mai 2020, foarte multe activități au rămas reduse la zero total, prin efectul Ordonanțelor Militare anterioare, unele sectoare fiind oprite doar până pe 15, altele până la sfârșitul perioadei.

Scăderi ușoare în trimestrul I 2020

În perioada ianuarie-martie (trimestrul I) din 2020, doar trei componente ale Indicelui RP au trecut în teritoriul negativ: industria (-0,1%), serviciile pentru populație (-3,1%) și comerțul auto (-5,4%).

Datorită unor creșteri consistente ale celorlalte componente, însă, Indicele RP pe trimestrul I și-a menținut valoarea în teritoriul pozitiv (+8,6%), chiar dacă avansul Produsului Intern Brut – PIB – s-a redus la aproape jumătate din cel consemnat la începutul anului anterior.

Reamintim că, potrivit calculelor noastre, în trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%. În primele 9 luni din 2019, valoarea Indicelui RP a fost de 11,4%, pe fondul unei creșteri economice de 4%, iar pe întregul an 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de +11,04%.

Am împlinit un an! Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Mediului de Afaceri. Iar atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Reamintim că în perioada parcursă din 2007 până în prezent Indicele RP a evoluat în directă proporționalitate cu PIB, fiind în ascensiune în perioada de „boom” (2007-2009) și în depresiune în anii crizei, după care a reflectat fidel creșterile sau decelerările economiei din anii următori. Indicele RP este, astfel, un barometru al afacerilor din perioadele de referință.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2019 și în fiecare lună din 2019-2020

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...