33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

EXCLUSIV | Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat de REVISTA PATRONATELOR, a crescut în iulie, după două luni de scăderi

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a crescut în iulie la valoarea +12,2%, după ce în luna mai scăzuse la +11,73%, apoi în iunie la +8%.

În afară de frânarea – abruptă, de la +12,8% la +5,3% – din domeniul serviciilor pentru populație, toate celelalte componente ale Indicelui RP și-au accelerat creșterea, unele spectaculos, în luna iulie, trăgând în sus media generală.

În luna iulie 2019, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2018 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 8,3% (de la +4,9% în iunie)
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 4% (față de +2,7% în iunie)
– în industrie au scăzut cu 7,6% (față de -0,2% în iunie)
– în domeniul serviciilor pentru populație au crescut cu 5,3% (față de +12,8% în mai)
– în comerțul auto au crescut cu 10,2% (față de +6,7% în iunie)
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 9,5% (față de +7,3% în iunie)
– în construcții au crescut cu, atenție, 41% (față de +21,9% în iunie).
Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de +12,2% în iulie (față de +8,01% în iunie).

Reamintim că în ianuarie 2019 valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluției afacerilor față de aceeași lună din 2018, seria brută) a fost de +7,93%, apoi în februarie a crescut la +11,80%, în martie a scăzut la 11,47%, pentru ca în aprilie să crească la 13,33% și în mai să scadă la 11,73%, iar în iunie să scadă din nou, la 8,01%.

În trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%.

„Explozia” din construcții a ecranat declinul din serviciile pentru populație

Volumul lucrărilor din construcții a crescut – pe medie – cu 41%, pe fondul unor creșteri cu peste 45% la categoriile „rezidențiale” și „inginerești” și al unui avans de peste 30% la categoria „nerezidențiale”.

În serviciile pentru populație, media generală a decelerat de la +12,8% la +5,3% pe fondul unei scăderi cu aproape 15% a afacerilor înregistrate de agențiile de turism, în iulie 2019 față de iulie 2018.

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Medilui de Afaceri.

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar. Iar atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Reamintim că în perioada 2007-2018 Indicele RP a evoluat în directă proporționalitate cu PIB, fiind în ascensiune în perioada de „boom” (2007-2009) și în depresiune în anii crizei, după care a reflectat fidel creșterile sau decelerările economiei din anii următori. Indicele RP este, astfel, un barometru al afacerilor din perioadele de referință.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2018 și în primul trimestru din 2019

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...