25.7 C
București
vineri, 24 mai, 2024

FOSTA FABRICĂ semnează parteneriatul cu KANÉ GROUP pentru restaurant, berărie și cafenea la parterul clădirii ORZĂRIE

Dată:

ENGLISH
FOSTA FABRICĂ – proiectul de consolidare și reconversie al fostei fabrici de bere Grivița, în fapt fabrica Luther fondată în 1869 – a semnat parteneriatul cu KANÉ GROUP pentru dezvoltarea funcțiunilor de la parterul clădirii ORZĂRIE, unul dintre cele patru monumente aflate în plin proces de restaurare, consolidare și reconversie. Parterul ORZĂRIEI va include un restaurant, berărie și cafenea.

Viitorul este al proiectelor curajoase ce reînvie părți ale orașului care momentan nu sunt cunoscute. Parteneriatul cu Fosta Fabrică s-a născut din dorința de a găsi un spațiu cu personalitate puternică, ideal un spațiu de patrimoniu, pentru a demonstra încă o dată că trecutul adus în contemporan poate fi valoros”, a declarat Răzvan Crișan, co-fondator KANÉ GROUP. „Caracterul spațiului, viziunea și dorința de implicare în partea de dezvoltare de arhitectură și logistică, care este în grija dezvoltatorului, dar și ideea de a reînvia tradiția unei adevărate berării ne-au determinat să includem Orzăria în planul nostru de dezvoltare pe termen lung”, a adăugat Răzvan Crișan.

Potrivit parteneriatului, FOSTA FABRICĂ va finanța amenajarea spațiilor în care vor funcționa restaurantul cu berărie și cafeneaua administrate de KANÉ GROUP. Astfel, dezvoltatorul FOSTA FABRICĂ va investi în întreaga gamă de echipamente, instalații, instalații bere custom-made și amenajare de arhitectură necesare funcționării spațiilor respective, realizate în conformitate cu cerințele KANÉ GROUP.

„Proiectul FOSTA FABRICĂ începe cu adevărat atunci când se termină lucrările de construcție”, a declarat Mindaugas Valuckas, fondator FOSTA FABRICĂ. „Vom păstra în proprietatea noastră mare parte din clădiri și vom dezvolta una dintre cele mai mari comunități de antreprenoriat local în domeniul horeca. Chiar dacă acum acest segment a fost puternic afectat în contextul restricțiilor determinate de pandemia COVID-19, considerăm că merită cu prisosință să investim în viitorul unei industrii cu un rol major în viața comunității”, a subliniat Valuckas.

ORZĂRIA este un fost siloz din incinta fostei fabrici de bere Luther, cu arhitectură Art Deco. Consolidarea clădirii a ridicat mari provocări de proiectare, astfel că ORZĂRIA a intrat în proces de re-autorizare, după ce echipa de ingineri structuriști condusă de prof. dr. ing. Paul Ioan și echipa de arhitecți coordonată de arh. Bogdan Babici au identificat o nouă soluție tehnică și mai benefică conservării caracterului ORZĂRIEI.

Investiția în proiectul FOSTA FABRICĂ depășește 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în imediata apropiere a stației de metrou Basarab, a pasajului Basarab și a Gării de Nord, fiind cea mai mare consolidare și conversie de monumente realizată de un investitor privat în București la această oră. După finalizare, estimată în 2022, FOSTA FABRICĂ va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, spații de joacă pentru copii, co-working, spații de birouri, primele loft-uri din România, apartamente noi și spații publice.

FOSTA FABRICĂ include și un proiect semnificativ de peisagistică și spații verzi. Acesta va beneficia de sisteme complexe de securitate, dar nu va include garduri, astfel încât spațiile comune să poată fi cu adevărat numite spații publice. 

Despre KANÉ GROUP
KANÉ GROUP include în portofoliul său restaurantul de fine dining Kané, pizzeria Mamizza, Mercato Comunale, terasă de vară destinată evenimentelor și parteneriatelor cu alti antreprenori locali și Project Copenhagen, un concept ce urmează a fi lansat în iunie 2021. Recent, KANÉ GROUP a lansat platforma “Localnicii”, prin care își propune să promoveze antreprenori locali care produc bunătăți, delicii și produse de serie mică, dezvoltă comunități și spații în care se adună laolaltă oameni faini.

Despre fabrica de bere Luther, cunoscută drept fabrica de bere Grivița
Fabrica Luther a fost fondată în 1869 de către Erhard și Sofia Luther. Situată în imediata apropiere a Gării de Nord, a cărei piatră de temelie a fost datată 1868, în prezența lui Carol I. Înainte vreme, o șină de tren care pătrundea în incinta fabricii de bere Luther și înconjura Orzăria opera drept conexiune directă cu Gara de Nord, pentru exporturi de bere și transport de materie primă.

Fabrica Luther a fost prima fabrică pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci. Avea să fie și unul dintre primele proiecte de mixed-use din Europa, care integra centre de producție, centre logistice, locuințe multifamiliale, casa lui Luther, terase, berării, spații publice, hipodrom, teren de tenis, chiar și un obelisc care apare în unele schițe. În 1883 devin furnizori ai Casei Regale. 

După moartea lui Erhard în 1890, soția sa Sofia preia oficial conducerea fabricii și ajunge să câștige chiar și competiții internaționale cu berea produsă în fabrica Luther. Se pare că succesul întreprinderii a fost de fapt legat de numele Sofiei, care se recăsătorește cu Dumitru Bragadiru, din celebra familie competitoare. Astfel, fabrica Luther și Fabrica Bragadiru se vor uni într-o societate denumită Industria Berii.

În 1900, la Expoziția Universală de la Paris, Berea Luther primea medalia de aur. Gazeta Săteanului scria: „A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile și să dobândească medalia de aur la aceste expozițiuni, pentru ca această bere să-și poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii, ne-am convins…”

La scurt timp după ce primește acest premiu, Sofia divorțează și continuă să conducă singură fabrica, care va primi numele de Fabrica Sophie E. Luther. Ulterior, fabrica este cumpărată de frații Czell, care vor deține această proprietate cea mai lungă perioadă de timp, peste 40 de ani. 

În perioada comunistă, devine fabrica Grivița și continuă să opereze până în 2005. Construcțiile au fost afectate atât de bombardamentul asupra Gării de Nord, când Fabrica Luther a fost lovită de 17 bombe, cât și de intervențiile din perioada comunistă și demolările care s-au succedat după revoluție. În prezent, au supraviețuit trei clădiri, Mălțăria, Orzăria, Casa Luther, precum și un zid care a făcut parte din clădirea Corp Administrativ, pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1 ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...