30.8 C
București
joi, 13 iunie, 2024

Patronatele, în război cu autoritățile pe „frontul” importurilor de legume și fructe: ANPC, Vama și ANAF au întețit controalele, transportatorii și retailerii protestează

Dată:

În ultimele zile, sectorul de legume-fructe s-a transformat într-un teatru de război între – pe de-o parte – autoritățile cu atribuții de control, care au demarat ample acțiuni de verificare a calității și conformității produselor din import, și – de cealaltă parte – patronatele din transporturi și comerț, care protestează față de ritmul lent în care se desfășoară controalele.

REVISTA PATRONATELOR vă prezintă un grupaj de comunicate transmise de fiecare dintre „tabere”, pe fondul declanșării unei campanii de control total asupra sectorului de legume-fructe supranumită „Demetra”.

Inspectorii Antifraudă și-au fixat ținta pe importurile de legume-fructe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Antifraudă, a transmis următorul comunicat:

Din dispoziția ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici și a președintelui ANAF, Mihaela Triculescu, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) demarează la nivel național acțiunea „Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor și fructelor.

Inspectorii Antifraudă vor controla achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse.

Pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale și vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare a legumelor și fructelor până la vânzarea către consumatorul final, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor, corespondența cu realitatea a facturilor, chitanțelor și bonurilor fiscale.

FORT: „Operațiunea Demetra, un alt mare blocaj în transportul de marfă”

Iată și replica Federației Operatorilor Români de Transport – FORT:

„FORT solicită public Guvernului României să găsească o metodă mai eficientă de combatere a evaziunii fiscale în comerțul cu legume/fructe care să nu afecteze activitatea de transport mărfuri și contractele cu beneficiarii ce nu se află în categoria celor cu risc ridicat.

Sute de camioane, încărcate cu fructe și legume, stau zeci de ore la descărcare, așteptând apariția reprezentanților ANAF pentru operațiuni de desigilare și verificare și asta din simplul motiv că angajații A.N.A.F. nu fac față situației.

Transportatorii ce prestează servicii specifice sunt puși astfel în imposibilitatea de a onora contractele sau de a-și putea programă activitatea în timp util, ținând cont de faptul că este imposibil de estimat când camionul poate fi “eliberat” pentru o nouă cursă.

FORT consideră că metoda de control aleasă de A.N.A.F. nu este adaptată sub nici o formă contextului operațional specific transportului de mărfuri perisabile și conduce la pierderi atât la nivelul transportatorilor, cât pentru clienții acestora.

Din păcate, nici de această dată, Federația Operatorilor Români de Transport nu a fost consultată în vederea găsirii unei metode de verificare care să nu conducă la astfel de blocaje cu toate că, în nenumărate rânduri și de fiecare data în luările de poziție oficiale, și-a arătat întreagă deschidere pentru colaborarea cu autoritățile de stat pentru luptă cu activitatea de comerț ilicit.

FORT susține ideea controlului cu caracter permanent realizat însă prin sondaj la nivelul trasabilitatii bunurilor de consum comercializate de agenții economici ce intră în categoria “cu risc ridicat” și solicita A.N.A.F. să reconsidere urgent modalitatea de acțiune aleasă pentru a evită pierderile suferite de operatorii de transport.

Totodată FORT reamintește autorităților de control faptul că în comerțul ilicit cu legume/fructe sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea <3,5 to, nelicențiate pentru activitatea de transport care tranzitează zilnic, nestingherite, granițele României comercializând 100% „la negru” produsele în piețe fără a deține acte de proveniența sau de însoțire a acestora, iar un exemplu concret în acest sens  este chiar piața Pucheni din zona Ferentari.

AMRCR invocă masa de Paște

Reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România – AMRCR – se arată de acord cu controalele autorităților, însă invocă urgentarea procedurilor pentru ca românii să aibă pe masa de Paște legume și fructe. Iată comunicatul AMRCR:

„Ca urmare a începerii operațiunii ,,Demetra”, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor și fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) își afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor.

AMRCR tratează situația cu maximă implicare și promptitudine. Stoparea comerțului ilicit este un obiectiv asumat și de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislației și a tuturor normelor de siguranță.

Facem un apel la autorități să țină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară.

Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează.

Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții. Sperăm ca acțiunile autorităților de combatere a comerțului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște.”

Protecția Consumatorilor, acțiuni în forță asupra marilor retaileri. Comisarii au găsit tot felul de nereguli

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au demarat a doua etapă a campaniei naționale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.
Redăm, în continuare, un comunicat transmis de ANPC cu această ocazie.

Amenzi de peste 1,75 milioane de lei aplicate de comisarii ANPC în urma controalelor care au vizat comercializarea legumelor și fructelor în marile lanțuri de magazine

În cursul acestei săptămâni, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au demarat a doua etapă a campaniei naționale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.

În urma controalelor derulate în prima etapă a acestei tematicii naționale a ANPC, care s-a desfășurat în perioada 18.02-28.02.2019, în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, s-au înregistrat următoarele rezultate:
– Au fost controlaţi 1.124 operatori economici, din care la un număr de 654 (58%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare;
– A fost verificată o cantitate de 623 tone de fructe şi legume proaspete, din care 177 tone ( 28,4 %) nu se încadrau în prevederile legale.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri:
• oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7.691 kg fructe şi legume, în valoare de  36.355 lei, ca produse improprii consumului uman;
• oprirea temporară de la comercializare a circa 61 tone fructe şi legume în valoare de 232.679  lei  până la remedierea neconformităţilor constatate;
• aplicarea de 920 sancţiuni contravenţionale dintre care 496 avertismente şi 424 amenzi contravenţionale în valoare de 1.750.800 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În cursul acţiunilor de control, s-au evidenţiat o serie de abateri dintre care menţionăm:
– Legalitatea privind modul de comercializare al fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi conformitatea acestora cu prevederile actelor normative în vigoare
– Comercializarea unor produse având caracteristici neconforme cu prevederile actelor normative în vigoare. Conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 420/2008 privind stabilirea atribuţiilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor, art. 5 (6): „Comercianţii care deţin legume şi fructe proaspete, pentru care sunt adoptate standarde de comercializare (mere, citrice, kiwi, salată, piersici şi nectarine, pere, căpşune, ardei gras, struguri de masă, tomate), nu pot să expună aceste produse spre vânzare, nu pot să le pună în vânzare, să le vândă, să le livreze sau să le comercializeze în orice alt mod pe piaţa internă decât dacă acestea sunt conforme cu prevederile standardelor respective şi sunt direct responsabili de respectarea acestor norme”.

Conform Regulamentului UE nr. 543/2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate, art. 3, fructele şi legumele care nu fac obiectul unui standard de comercializare specific trebuie să se conformeze standardului de comercializare general (ale cărui cerinţe sunt prevăzute la articolul 113a alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007

Controalele desfăşurate au depistat legume și fructe nesortate, cu porțiuni alterate, consistență moale, deshidratate, afectate de putregai, cu tăieturi, citrice – mandarine, grapefruit alb, clementine – care prezentau modificari organoleptice de culoare, consistență, alterate, improprii consumului uman, în judetele Dolj, Olt și Mehedinți.
Au fost constatate abateri privind comercializarea de banane, clementine, pepene verde, pomelo, sfeclă roșie, păstârnac, roșii și roșii-cherry, cartofi albi, rodii, mere roșii și verzi, gutui, ceapă, clementine, kiwi, usturoi, varză, cartofi dulci, avocado, lămâi, dovlecei, ardei gras, ridichi roșii cu modificări organoleptice de textură, cu pete de mucegai, cu părți moi cu pete necorespunzătoare, nesortate, pe alocuri încolțite, în județele Vâlcea, Cluj, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș, Suceava, Mureș, Brașov, Brăila, Constanța, Galați, Bacău, Călărași, Giurgiu, Prahova și Vaslui.
În Municipiul Bucureşti, la magazinele de tip supermarket-hipermarket, s-au identificat la comercializare pere lovite și deshidratate, ceapă uscată și usturoi încolțite, cartofi deshidratați, portocale cu grad diferit de coacere și atinse de mucegai, banane moi din cauza gradului ridicat de coacere, ridichii negre deshidratate, clementine, mandarine  și nectarine cu consistență moale din cauza gradului sporit de coacere, struguri cu boabe putrezite, cartofi noi vrac calitatea I, origine Egipt care la examenul organoleptic prezentau exemplare atacate de mucegai și putregai,  secționate, cu mărimi diferite nespecifice calității I, spanac calitatea I, origine România, ambalat, care la controlul organoleptic prezenta grad de deshidratare avansat și culoare modificată până la verde deschis-gălbui, lămâi vrac calitatea I, care la examenul organoleptic prezentau lovituri mecanice și zone cu o consistență deosebit de moale și, respectiv, zone atacate de mucegai și exemplare deshidratate, urzici calitatea I, produse preambalate care prezentau la examenul organoleptic culoare modificată până la galben deschis și grad avansat de ofilire, tomate – roșii cherry cu pulpă moale, suprafață crapată cu scurgeri de suc, comercializate vrac.

2. Nerespectarea condiţiilor de expunere la comercializare
În timpul acțiunilor de control, au fost constatate, în ceea ce privește condițiile de expunere ale legumelor și fructelor proaspete, următoarele aspecte, în marile lanțuri de magazine din  județele Bihor, Timiș, Teleorman, Iași:
– lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile de păstrare frigorifice
– la data şi ora controlului, expunerea la comercializare a unor legume depreciate calitativ, cu urme de îngheţ
– cartofi depozitaţi necorespunzătoar lângă un perete cu mucegai
– „Portocale de suc” la plasă de 2 kg, fără a prezenta informații cu privire la cantitatea netă, iar ananasul originar din Costa Rica era depozitat la o temperatură ambientală de 17,9 grade Celsius, în condiţiile în care producătorul recomandă o temperatură de depozitare de 7-10 grade Celsius
– morcovi calitatea I, preambalați în pungi cu o greutate de 1 kg, origine România, care prezentau ambalaje depreciate (pungi rupte).
3. Produse cu data durabilității minimale depășită – S-a constatat comercializarea de produse cu data durabilității minimale/data limită de consum depașită în județele Mehedinți și Vaslui

4. Neîncadrarea în cantitatea netă:
Neîncadrarea în cantitatea netă declarată s-a constatat la legume si fructe proaspete preambalate, în raioanele de specialitate ale lanțurilor de magazine, astfel:
– cartofi albi, ambalaje cu mentiunea 2,5 kg, țara de origine România, și valori ale cantității nete determinate cu abateri cuprinse între 30 de grame și 140 de grame;
– struguri roze, calitatea I, în ambalaje a 500 de grame, țara de origine Africa de Sud, cu abateri față de greutatea declarată de până la 138 de grame;
– lămâi în ambalaje de 1 kg, țara de origine Turcia, cu abateri privind cantitatea netă determinată de până la 56 de grame;
– ciuperci preambalate la caserole de 1 kg; la verificarea cantităţii nete preambalate (1 kg), 5 din cele 16 caserole au avut sub cantitatea netă declarată;
– spanac și cartofii mov (preambalați) aveau cantitatea netă mai mică cu până la 80 de grame decât cea declarată.
Toate aceste diferențe între cantitatea afișată și cea reală a produsului au drept efect afectarea interesului economic al consumatorilor și au fost constatate în judetele Bacău, Mehedinți și Bihor.
Mai mult de un sfert (25,55%) din cantitatea de fructe şi legume controlată prezenta deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.

Conform Ordinului MADR nr. 420/2008  privind stabilirea atribuţiilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor, Art. 11. (1): Informaţiile solicitate în mod special prin standardele de comercializare trebuie să fie prezentate în mod lizibil şi vizibil pe una dintre părţile ambalajului, fie imprimate direct pe colet, astfel încât să nu poată fi şterse, fie pe o etichetă care este parte integrantă din ambalaj sau bine ataşată acestuia, şi sunt următoarele:
– ambalatorul/expeditorul;
– produsul;
– specia sau soiul (dacă este cazul);
– ţara de origine;
– categoria de calitate;
– calibrul (dacă este cazul);
– marca oficială de control (opţional).

Produsele pot fi prezentate de comerciantul en detail şi neambalate, cu condiţia ca acesta să expună, alături de produsele aflate la vânzare, un anunţ vizibil şi lizibil, care să indice informaţiile specifice prevăzute în standardele de comercializare cu privire la denumire, ţara de origine a produsului şi clasa de calitate din care acesta face parte [art. 12.(3)].

În urma acțiunilor de control s-au constatat abateri, din punctul de vedere al etichetării corecte la varză, mere, cartofi albi și rosii, portocale preambalate la 1 kg, kiwi, ciuperci, în județul Mehedinți.

Informaţii eronate privind soiul, calitatea şi ţara de origine a unor produse expuse la comercializare s-au constatat în județele Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Bistrița Năsăud, Bihor, Hunedoara, Neamț, Mureș, Alba, Galați, Constanța. Olt, Timiș, Bacău, Teleorman, Gorj, Dolj, Mehedinți, Călărași, Ialomița, Harghita, Botoșani, Argeș, Prahova, Arad, Caraș Severin, Cluj, Vâlcea, Buzău, Tulcea, Vaslui, Maramureș, Brașov  și Municipiul București.

Lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete a fost constatată în județele Satu Mare, Mureș, Ialomița, Vaslui, Bistrița Năsăud și Hunedoara.

III. Alte abateri

Abateri privind desfășurarea promoțiilor publicitare și practici incorecte privind afișarea prețurilor în magazine s-au constatat în hipermarketurile din județele Satu Mare, Arad, Alba, Galați.

Lipsa afișării prețului pe produs și/sau a prețului pe unitate de măsură sau neafișarea acestora în mod vizibil sau chiar deloc, pentru fructele și legumele comercializate, s-au înregistrat în județele Caraș Severin, Timiș, Iași, Alba, Dâmbovița, Hunedoara, Giurgiu, Bihor, Vaslui, Botoșani, Dolj, Gorj, Vâlcea, Cluj, Satu Mare, Maramureș, Arad, Suceava, Neamț, Sibiu, Vrancea, Bacău, Călărași, Ialomița, Teleorman și Ilfov.

Operatorii economici în a căror activitate, în domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarketuri şi supermarketuri, depozite şi pieţe en-gros, au fost depistate abateri, vor rămâne sub atenta supraveghere a comisarilor ANPC și în continuare pentru a remedia neregulile constatate și pentru a nu le mai repeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...