13.9 C
București
joi, 22 februarie, 2024

Potențiale noi reglementări care pot crea dezechilibre în piața de asigurări RCA

Dată:

 

Având în vedere declarațiile publice cu privire la realizarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui Proiect de constituire a corpului de constatatori de daună independenți, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR solicită Președintelui ASF să manifeste diligență și rigoare în elaborarea acestei reglementări, pentru a elimina potențiale efecte negative asupra consumatorilor.

În ultimii ani, piața de asigurări RCA din România a trecut printr-o perioadă extrem de tensionată, apoi printr-un proces de transformare substanțială a cadrului de reglementare, la capătul căruia s-a reușit obținerea unei mai mari predictibilități. UNSAR atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă emiterea unor reglementări fără o perioadă suficient de lungă pentru dezbatere, care să permită elaborarea unor opinii bine documentate, și fără realizarea în prealabil a unui studiu de impact. Acest lucru devine cu atât mai important cu cât această reglementare poate avea efecte negative pentru cei șapte milioane de posesori de vehicule din România.

Reprezentanții UNSAR nu resping actualizarea și îmbunătățirea cadrului de reglementare în ceea ce privește constatarea de daune externă, însă consideră că realizarea unui Corp de constatatori, la care toți cei care practică această activitate au obligația de a se înscrie, creează premisele unor dezechilibre în piața de asigurări RCA, cu impact negativ în special asupra consumatorilor. UNSAR consideră că legislația națională ar trebui să țină cont atât de experiența europeană în acest domeniu, care arată că o autoreglementare a pieței este soluția optimă, cu  beneficii pentru toate părțile implicate, cât și de provocările noilor reglementări europene, care vor intra în vigoare în acest an.

Posibile efecte negative ale constituirii Corpului constatatorilor de daune independenți

UNSAR consideră că un astfel de corp de constatatori are potențialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraților, cât și păgubiților și mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare și evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creșterii costurilor aferente regularizării daunelor.

Primele de asigurare auto pot crește semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar și a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.

Costurile vor fi suportate de toți posesorii de vehicule din România (circa 7 milioane de cetățeni), nu doar de către păgubiți (aproximativ 300,000 persoane în medie anual).

Reamintim faptul că înaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizează constituirea unui astfel de Corp de constatori,  ideea a fost promovată preponderent de către Asociația Service-urilor Independente (ASSAI). Considerăm vital ca, pentru îndeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de creștere a gradului de protecție a consumatorului, atât ASSAI, cât și toate celelate asociații implicate încă în dezbaterea acestui proiect să manifeste transparență și să aducă clarificări publice privind membrii, statutul și obiectivele lor.

Mai mult, un proiect de lege în acest sens (CEETAR) a fost respins în anul 2015 de Senatul României, comisiile avizatoare din Camera Deputaților, având de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern și de la Consiliul Concurenței, unul dintre oponenții vocali ai acestui proiect, la acea vreme, fiind și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

UNSAR își exprimă deschiderea la dialog cu toate părțile implicate și disponibilitatea de a pune la dispoziție expertiza tehnică a membrilor săi, astfel încât să fie realizat un cadru de reglementare optim, cu beneficii în primul rând pentru consumatori. Ne exprimăm încrederea că Președintele Autorității de Supraveghere Financiară va rămâne garantul unui dialog constructiv caraterizat prin echidistanță, în folosul pieței și al consumatorilor, și nu va permite elaborarea unor reglementări în grabă, fără studii de impact și fără o integrare corectă a opiniilor specialiștilor în domeniu, în interesul consumatorilor de asigurare RCA.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...