8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Presiuni maxime pe cursul valutar! Decalajul dintre importuri și exporturi a urcat la peste 13 miliarde de euro în primele 11 luni din 2018

Dată:

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, exporturile au însumat 63,13 miliarde de euro, iar importurile au însumat 76,54 miliarde de euro, astfel că deficitul balanţei comerciale (importuri mai mari decât exporturile) a fost de 13,41 miliarde de euro, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.

Adâncirea decalajului dintre importuri și exporturi – deficitul comercial – pune presiuni pe cursul valutar, întrucât pentru a cumpăra mai multă marfă din import e nevoie de mai multă valută, care astfel se apreciază în defavoarea leului românesc.

Iar deficitul balanţei comerciale în perioada ianuarie-noiembrie 2018 „a fost mai mare cu 2,06 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie 2017”, arată datele INS. Este de așteptat, astfel, o depreciere serioasă a leului (cel puțin) față de euro.

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 38% la import) şi alte produse manufacturate – 32,2% la export şi respectiv 30,7% la import.

Trei sferturi din comerțul extern – cu UE

Potrivit INS, valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-noiembrie 2018 a fost de 48,57 miliarde de euro la expedieri şi de 57,23 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,9% din total exporturi şi 74,8% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-noiembrie 2018 a fost de 14.56 miliarde de euro la exporturi şi de 19,31 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,1% din total exporturi şi 25,2% din total importuri.

Noiembrie: Creșterea importurilor, de aproape patru ori mai mare decât a exporturilor

În luna noiembrie 2018, exporturile FOB au însumat 5,94 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 7,51 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,56 miliarde de euro.

„Faţă de luna noiembrie 2017, exporturile din luna noiembrie 2018 au crescut cu 2,7%, iar importurile au crescut cu 8,7%”, a mai comunicat INS.

În terminologia statisticienilor, soldul balanţei comerciale se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...