17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

România a atras 1,75 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două serii de euroobligațiuni

Dată:

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras de pe piețele financiare internaționale 1,75 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligațiuni în două serii, din care 1,15 miliarde de euro cu maturitatea de 10 ani şi cu o dobândă 2,875% și 600 de milioane de euro cu maturitatea de 20 de ani şi cu o dobândă de 4,125%.

„Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor fiind suprasubscrisă de peste 1,6 ori”, precizează MFP, într-un comunicat.

Cele două serii au fost realizate la marje competitive, peste cotațiile de referință mid-swap.

Costurile împrumutului s-au redus gradual

Pe parcursul zilei, MFP a redus gradual marja de risc de credit şi a stabilit randamentele finale. Astfel, „pentru maturitatea de 10 ani s-a obținut un randament de 3,029%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obținut un randament de 4,234%, în condițiile în care cotațiile din piața secundară a obligațiunilor de referință pentru aceste maturități au înregistrat o evoluție crescătoare”, menționează MFP.

Emisiunea reflectă foarte clar percepția pozitivă a mediilor investiționale și a piețelor financiare referitor la perspectiva evoluției României pe termen mediu și lung. Cererea puternică, precum şi calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerența disciplinei fiscale și stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanţarea unor nevoi curente, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea succesivă a costurilor pentru ambele serii, pe fondul unei suprasubscrieri semnificative și a calității investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, în cazul maturităţii de 10 ani, marja de risc de credit peste rata de referinţă mid-swap a fost redusă de la 215 la 195 de puncte de bază, în timp ce pentru maturitatea de 20 ani marja de risc de credit a fost redusă de la 280 la 270 de puncte de bază, ceea ce corespunde unei prime de emisiune de aproximativ 10 puncte de bază pentru ambele transe, un rezultat remarcabil având în vedere volatilitatea din cursul zilei şi incertitudinele politice din Italia.

„Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2018. Prin această emisiune România continuă să asigure necesarul de finanțare de pe piețele externe şi consolidează rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului”, se mai arată în comunicat.

Cine sunt intermediarii

Emisiunea a fost intermediată de BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Société Générale și Unicredit.

Potrivit MFP, oferta totală a depăşit 2,8 miliarde de euro provenind din 265 de ordine de subscriere din partea investitorilor.

Cine sunt investitorii

Baza investițională a tranzacției a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât și al tipurilor de investitori pentru ambele serii.

„Pentru seria de 10 ani, distribuția geografică a fost următoarea: UK (24%), Germania/Austria (20%), Centrul și Estul Europei (15%), România (11%), Sudul Europei (9%), Scandinavia (6), Franța (6%), Elveția (4%), Benelux (3%), SUA (1%) și alte zone (1%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (24%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (11%) și alți investitori (3%)”, mai arată MFP.

Pentru seria de 20 ani distribuția geografică a fost următoarea: UK (33%), Germania/Austria (24%), Scandinavia (11%), Elveția (9%), Centrul și Estul Europei (7%), România (4%), Franța (3%), SUA (3%), Sudul Europei (3%), Benelux (2%) și alte zone (1%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (67%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (17%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (10%), bănci centrale (2%) și alți investitori (4%)”, conchide MFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...