8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

SONDAJ Managerii din industrie, construcții, comerț și servicii cred că vor intra în 2019 cu afaceri stabile, dar cu prețuri mai mari

Dată:

Managerii anticipează, pentru perioada noiembrie-ianuarie, o relativă stabilitate a activității în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii, oelativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii și o creștere moderată a prețurilor în industrie, construcții și comerțul cu amănuntul, potrivit unui sondaj lunar publicat marți de Institutul Național de Statistică – INS.

„„În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei”, arată un comunicat al INS.

Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra o tendinţă de creștere, în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra scădere accentuată.

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni.

Scade volumul lucrărilor de construcţii, cresc prețurile

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei.

Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora.

Comercianții fac angajări

Potrivit INS, în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice.

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată astfel că angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi.

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Servicii: Stabilitate pe toată linia

Conform estimărilor din luna noiembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni. În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate și a numărului de salariaţi.

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate, a mai transmis INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...