8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

STUDIU: Accesul la electricitate, începerea unei afaceri, plata taxelor sau obținerea de credite plasează România în topul rușinii mondiale / DOCUMENT

Dată:

În țările subdezvoltate, începerea unei afaceri, accesul la electricitate sau obținerea de credite sunt dificultăți la ordinea zilei. Surpriză sau nu, România se numără exact printre aceste țări într-un top al rușinii, deși – din multe alte puncte de vedere – țara noastră nu pare a fi chiar subdezvoltată, arată un raport lansat în premieră de Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), organizație condusă de Andreea Paul (foto), la o dezbatere pe tema cărții „100 de Ani de comerț exterior românesc” lansată recent de ANEIR.

Potrivit raportului INACO, România a retrogradat față de celelalte state ale lumii la următoarele criterii:
– Începerea unei afaceri: s-au pierdut 47 de poziţii, de pe locul 64 pe locul  111 în prezent
– Obţinerea creditelor: am pierdut 2 poziţii, de pe locul 20 pe locul 22
– Protejarea investitorilor minori: am pierdut 7 poziţii, de pe locul 57 pe locul 64
– Soluţionarea insolvenţei: am pierdut 1 poziţie, de pe locul 51 pe locul 52
– Accesul la electricitate: am pierdut 7 poziţii, de pe locul 147 pe locul 154
– Plata taxelor: s-au pierdut 7 poziţii, de pe locul 42 pe locul 49.”

Primele 3 economii ale lumii şi-au menţinut poziţiile: Noua Zeelandă (1), Singapore (2), Danemarca (3) în lume. Belgia a urcat 7 locuri, iar Lituania 2 locuri, în timp ce Letonia s-a menținut pe locul 19 în clasamentul mondial.

Vrem ca şi noi, prin acest Raport asupra competitivităţii economiei româneşti, să tragem câteva semnale de alarmă. Suntem în topul ruşinii mondiale la câţiva indicatori-cheie care ţin de conectarea firmelor şi a familiilor la curentul electric, nu mai vorbesc despre drumurile care ne umflă ficaţii fiecăruia în fiecare secundă şi la timpii morţi din trafic, dar unul dintre indicatorii la care noi suntem în topul ruşinii mondiale ţine de achiziţia de noi tehnologii de către Guverne, ţine de capacitatea de a ne ţine resursa talentată aici acasă şi de a atrage resurse umane talentate, noi.
Andreea Paul, președintele INACO

„Competitivitatea nu mai este un lux!”

Potrivit Andreei Paul, „competitivitatea nu mai este un lux, este un reper esenţial pentru dezvoltarea calităţii vieţii, şi progresul social este esenţial pentru competitivitatea economică a unei naţiuni”.

Am demontat mitul că noi muncim mult şi prost. Am ajuns să muncim foarte puţin, suntem antepenultimul stat european ca ore de muncă în medie lucrate pe săptămână, şi – da, cu o productivitate foarte redusă – suntem pe penultimul loc în Europa.
Andreea Paul, președintele INACO

Ce mai arată Raportul INACO

Creșterea economică semnificativă anuală, din 2012 până în prezent, este însoțită de paradoxul căderii României în majoritatea clasamentelor globale din rapoartele lumii dedicate competitivității.

De competitivitatea unei națiuni depinde în mod direct calitatea vieții cetățenilor săi.

Pierderea pozițiilor în clasamentele globale ne arată că în pofida avansului cantitativ al PIB, ale eforturilor de recuperare a decalajelor de dezvoltare, alte națiuni reușesc să avanseze mai rapid decât noi în îmbunătățirea calității mediului investițional, administrativ, de sănătate, de educație, a traiului de zi cu zi.

Acest raport cheamă decidenții publici și privați la ancorarea calitativă a următoarelor fapte în reperele competitivității.

Dezechilibrele din comerțul exterior continuă să se adâncească

Deficitul comerțului exterior a depășit 6,7 miliarde de euro în anul 2018, o deteriorare cu peste două treimi față de anul anterior, iar dezechilibrele continuă să se adâncească în anul 2019.

Deficitul comerțului cu bunuri și servicii contribuie cu 71% la deficitul contului curent anul trecut. Mărfurile generale contribuie negativ cu peste 14,8 miliarde euro la acest deficit, iar excedentul serviciilor de peste 8,1 miliarde euro echilibrează parțial balanța.

O capacitate instituțională slabă conduce la performanțe cel mult modeste în gestionarea proiectelor de dezvoltare, așa cum o indică, de exemplu, rata absorbției efective a fondurilor europene de sub 12% în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă și sub13% la Dezvoltare Regională, puțin peste 13% în cadrul Programului Operațional Capital Uman și peste 15% în cadrul Programului Operațional Competitivitate, în al șaselea an de execuție bugetară multianuală în cadrul Uniunii Europene (UE).

România și-a îmbunătățit performanțele față de celelalte state ale lumii la înregistrarea proprietăţii cu doar o poziţie, de pe locul 45 anul trecut ajunge pe locul locul 44 anul acesta. La obţinerea autorizaţiilor de construcţii am urcat 4 poziţii în lume, de pe locul 150 pe locul 146, dar continuăm să fim la coada clasamentului.
Anca Tamaș
, membră a comunității de profesioniști ai INACO

Perspective deloc favorabile pentru capitalul intelectual

„Perspectivele capitalului intelectual și ale cunoașterii nu apar deloc favorabile în România în tabloul european de bord al inovării, care ne arată că suntem cei mai modești inovatori europeni și cu cea mai mare viteză de degradare a capacității inovative în ultimii 5 ani din UE”, notează autorii studiului INACO.

„Conform European Innovation Scoreboard 2018, România are o capacitate de inovare de doar 31,1% din media UE. La polul opus, Suedia are o capacitate de inovare de 140,8% din media UE”, mai arată autorii studiului.

INACO – propuneri concrete pentru creșterea competitivității în a patra revoluție industrială

REVISTA PATRONATELOR redă, în continuare, principalele remarci și propuneri ale autorilor Studiului INACO pentru creșterea competitivității economiei românești.

„Toate economiile trebuie să își crească productivitatea, indiferent de domeniile în care excelează sau de nivelul veniturilor, dacă își doresc să progreseze mai rapid și să aibă o rezistență mai bună la șocuri.

Este o propunere esențială pentru România, mai ales în contextul evaluării Strategiei Naționale pentru Competitivitate, unde s-a dovedit că în penultimul său an de aplicare s-a realizat un singur obiectiv din 27. În ansamblu, atât statele membre ale UE își crează propriile consilii naționale de productivitate și competitivitate, cât și majoritatea  țărilor  balcanice se mobilizează în direcția unor inițiative comune regionale pentru construcția unui Consiliu de Competitivitate în Balcani.

Fiecare economie își identifică propriile atuuri competitive și încearcă să-și atenueze dezavantajele competitive cu seturi de acțiuni integrate. Nu doar pe hârtie, ci cu fapte, cu impact real asupra mediului de afaceri, administrației publice și vieții cetățenilor de zi cu zi.

Investiția în oameni este esențială, nu doar din punct de vedere social, ci și din punct de vedere economic.

Competitivitatea și incluziunea socială sunt complementare, nu concurente. Sănătatea, educația și abilitățile populației sunt printre factorii cheie ai productivității în contextul actual al transformărilor economice și tehnologice. La toți acești piloni, România se situează pe poziții sub jumătatea ierarhiei: locul 92 la sănătate și educație primară, locul 70 la educație terțiară și formare sau locul 69 la abilitățile populației, din aproximativ 140 de țări analizate în rapoartele globale recente dedicate competitivității. Progresul social este esențial pentru creșterea unei economii competitive.

Protecția socială este importantă și trebuie avută în vedere, chiar și în cadrul economiilor deschise. În loc să protejeze anumite slujbe și produsele sau serviciile care rezultă din acele slujbe, guvernul ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea condițiilor pentru cei care au de suferit în urma pierderii avantajelor competitive ale costurilor reduse cu forța de muncă ieftină din industriile în lohn, în urma schimbărilor tehnologice, prin politici redistributive de corelare a ofertei cu noua cerere de locuri de muncă, cu noile abilități și competențe necesare, investiții în capitalul uman, plase de siguranță anti-sărăcie pentru categoriile vulnerabile și tranziția spre noi oportunități economice. Rata de absorție efectivă a fondurilor europene prin Programul Operațional Capital Uman este destul de scăzută, doar 13%, ceea ce indică existența unor resurse importante de valorificat.

Infrastructura și sistemul financiar sunt foarte importante.

Amploarea și calitatea infrastructurii rutiere, feroviare, maritime și aeriene facilitează transportul și schimburile comerciale, circulația bunurilor și a persoanelor la costuri optime și operativ. Din păcate, elemente de bază ale infrastructurii de transport lipsesc în România, afectându-ne direct competitivitatea economică și socială. Sistemul financiar reprezintă, de asemenea, un alt punct slab structural pentru competitivitatea României, așa cum o dovește Raportul Global al Competitivității.

În a patra revoluție industrială, globalizarea presupune mai mult decât comerț liber. Deschiderea pieței și a concurenței reprezintă un factor esențial al competitivității. Dar sensul deschideriiînseamnă mai mult decât comerț liber, incluzând libera circulație a persoanelor și schimbul de idei. Colaborarea internațională este esențială pentru a crea un ecosistem al inovației, mai ales în contextul în care suntem cea mai modestă economie inovatoare, atât din UE, cât și dintre țările balcanice. Evoluțiile tehnologice, cercetarea științifică, revoluția digitală 4.0 care se petrec sub ochii noștri nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși sau privind în altă parte. Trebuie să luăm măsuri pentru “a prinde trenul” acestor schimbări accelerate, fie că e vorba de robotizare, securitate cibernatică, fabricație aditivă și printare 3D, biotehnologii, inteligență artificială, internetul tuturor lucrurilor sau monede virtuale. România și-ar putea asuma rolul de pivot regional competitiv în Balcani în revoluția digital 4.0, urmărind să-și diversifice gama de produse exportate, să se concentrare mai mult pe produsele de tehnologie înaltă și să prospecteze noi piețe de destinație.

Tehnologia este importantă, dar la fel de importanți sunt și alți factori. Adoptarea noilor tehnologii este importantă, mai ales pentru regiunile mai puțin dezvoltate. Dar la fel de importante sunt și dezvoltarea instituțiilor de stat și investițiile în infrastructură și în abilitățile populației în regiunile vulnerabile.

Dezvoltarea instituțiilor contează. Printre factorii cheie ai competitivității se numără capitalul social – bază largă de susținere a dezvoltării instituționale, formale și informale. Vorbim de un proces de amploare, care este influențat de factori precum calitatea relațiilor personale și sociale, influența normelor sociale și nivelul participării populației la viața civică, libertatea presei, sau protecția drepturilor de proprietate intelectuală.

Crearea unui ecosistem al inovării înseamnă mai mult decât investițiile în cercetare și dezvoltare. Printre factorii cheie ai inovării se numără și: abilitatea companiilor de a accepta idei incomode (România – locul 88 din 140 de țări analizate, față de SUA pe primul loc în lume), atitudinea privind riscul în afaceri (România – locul 125, dar am putea învăța de Israel care este pe primul loc), diversitatea forței de muncă (România – locul 26, dar putem să ne inspirăm suplimentar de la Canada) și disponibilitatea de a delega autoritatea (România – locul 109, iar Danemarca constituie modelul primului loc în lume de urmat). Dintre toți acești indicatori, doar la diversitatea forței de muncă, România stă relativ bine.

La aceste provocări autentice este chemat sistemul de învățământ să răspundă, cot la cot cu administrația, sistemul financiar sau mass-media formatoare de opinii publice.

În vremuri de schimbare continuă e nevoie de orientare spre viitor. Orientarea spre viitor presupune aspecte ca: adaptarea cadrelor legale la schimbările digitale, furnizarea unui mediu stabil pentru afaceri, răspunsuri efective la schimbări și o viziune pe termen lung, provocări la care trebuie să răspundă autoritățile locale și centrale, dar și mediul de afaceri și reprezentanții asociațiilor profesionale. În acest sens, recomandarea INACO este crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului (GLEV), pentru a revizui strategiile economice și sociale ale României, în urma analizei atente a noilor provocări cu care ne confruntăm. Membrii GLEV ar trebui atrași din diverse domenii, inclusiv din guvern, sectorul privat, sindicate, mediul academic/universitar, toate partidele politice, organizații non-guvernamentale etc., atfel încât rezultatele GLEV să se bazeze pe contribuțiile și ideile a peste 10.000 de persoane.

Atingerea concomitentă a sustenabilității creșterii și îmbunătățirea performanței competitive este posibilă, dar necesită leadership proactiv și eco-inovativ. Liderii din România ar trebui să seteze priorități pe termen lung și să facă eforturi pentru a crea relații de parteneriat între societate, politic și afaceri.”

DOCUMENT
Varianta integrală a Raportului INACO privind competitivitatea României poate fi descărcată de AICI

„De remarcat este menţinerea primei poziţii în lume la ușurința de a face comerţ exterior în România şi menţinerea poziţiei 17 la executarea contractelor şi în recentul raport”, au arătat experții INACO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...