14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

STUDIU Industria stagnează din cauza lipsei de comenzi, încrederea industriașilor în economie scade

Dată:

Industria nu şi-a revenit în iulie după căderea puternică din iunie, cauza principală a stagnării fiind rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Aceste rezultate slabe „pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor, astfel că încrederea lor continuă să scadă”, arată ediția pentru luna iulie 2019 a Barometrului Industrial, publicată joi de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.

„În luna iulie, activitatea în ansamblu a stagnat sau a scăzut. Vara, căderile din industrie se recuperează greu, mai ales când contextul global e dificil. Sezonalitatea explică parţial activitatea slabă, multe firme au închis porţile în iulie pentru o lună întreagă de concediu, dar cauza principală a stagnării este rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Rezultatele slabe, ca şi contextul dificil, pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor, încrederea continuă să scadă”, arată, în rezumat, autorii Barometrului – Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP) și Facultatea de Management in cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Creșterea producției s-a oprit

Potrivit metodologiei Barometrului Industrial, un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

„Creşterea producţiei s-a oprit la 52 de puncte, aproape de 50 care înseamnă creştere zero, iar stocurile au rămas la 46 de puncte”, menționează cercetătorii.

Comenzile noi, aproape de contracție

Comenzile noi sunt aproape de contracţie, înregistrând 51 de puncte faţă de 53 în iunie, mai arată autorii studiului.

Comenzile pentru export nu şi-au revenit din contracţie (46 de puncte), iar importurile de materii prime s-au oprit la nivelul lunii iunie (52 de puncte).

Costurile de producție cresc mai rapid decât prețurile de vânzare

Costurile de producţie rămân în zona de expansiune (62 în iulie, faţă de 63 în iunie), dar preţurile încasate de firme sunt doar într-o în uşoară creştere (55 de puncte).

În aceste condiții, „indicatorul global de încredere a managerilor a căzut la 52 de puncte, faţă de 70 cât avea în ianuarie. Scăderea din ultimele 6 luni a fost lineară şi continuă. A crescut probabilitatea ca în lunile următoare încrederea managerilor să cadă în teritoriul negativ (sub 50 de puncte), concluzionează autorii Barometrului Industrial.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Rezultă un Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie care este dat publicității în 20 de zile de la încheierea lunii analizate.

Potrivit cercetătorilor, eşantionul Barometrului Industrial este compus din 283 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...