Industria nu şi-a revenit în iulie după căderea puternică din iunie, cauza principală a stagnării fiind rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Aceste rezultate slabe „pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor, astfel că încrederea lor continuă să scadă”, arată ediția pentru luna iulie 2019 a Barometrului Industrial, publicată joi de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.
„În luna iulie, activitatea în ansamblu a stagnat sau a scăzut. Vara, căderile din industrie se recuperează greu, mai ales când contextul global e dificil. Sezonalitatea explică parţial activitatea slabă, multe firme au închis porţile în iulie pentru o lună întreagă de concediu, dar cauza principală a stagnării este rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Rezultatele slabe, ca şi contextul dificil, pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor, încrederea continuă să scadă”, arată, în rezumat, autorii Barometrului – Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP) și Facultatea de Management in cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Creșterea producției s-a oprit
Potrivit metodologiei Barometrului Industrial, un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
„Creşterea producţiei s-a oprit la 52 de puncte, aproape de 50 care înseamnă creştere zero, iar stocurile au rămas la 46 de puncte”, menționează cercetătorii.
Comenzile noi, aproape de contracție
Comenzile noi sunt aproape de contracţie, înregistrând 51 de puncte faţă de 53 în iunie, mai arată autorii studiului.
Comenzile pentru export nu şi-au revenit din contracţie (46 de puncte), iar importurile de materii prime s-au oprit la nivelul lunii iunie (52 de puncte).
Costurile de producție cresc mai rapid decât prețurile de vânzare
Costurile de producţie rămân în zona de expansiune (62 în iulie, faţă de 63 în iunie), dar preţurile încasate de firme sunt doar într-o în uşoară creştere (55 de puncte).
În aceste condiții, „indicatorul global de încredere a managerilor a căzut la 52 de puncte, faţă de 70 cât avea în ianuarie. Scăderea din ultimele 6 luni a fost lineară şi continuă. A crescut probabilitatea ca în lunile următoare încrederea managerilor să cadă în teritoriul negativ (sub 50 de puncte), concluzionează autorii Barometrului Industrial.
Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Rezultă un Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie care este dat publicității în 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
Potrivit cercetătorilor, eşantionul Barometrului Industrial este compus din 283 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.