4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

STUDIU RePatriot: Mai puțin de jumătate din românii care au emigrat vor să revină acasă. Corupția, principalul obstacol

Dată:

Doar 47% din românii emigrați își doresc să se reîntoarcă în România, cu 10 procente mai puțin decât în 2017, principalul motiv al refuzului de a reveni fiind corupția și viața politică, arată ultimul studiu despre diaspora publicat de asociația RePatriot.

Din românii emigrați care vor să se întoarcă, 73% declară „Vrem să fim din nou acasă”, conform rezultatelor celui mai amplu studiu despre diaspora românească (1.810 respondenți), comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research. În 2017, 57% din români aveau această intenție.

Potrivit studiului, 53% din românii emigrați declară că nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (53% din românii emigrați), 83% declară că principalul motiv este corupția și 72% viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea.
Adina Nica, Managing Director Open-I Research

Studiul privind românii din diaspora s-a desfășurat în iulie-august 2019, de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot- Romanian Business Leaders.

Chestionarul a fost completat online de români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

La întâlnirea cu reprezentanții mass-media, Adela Jansen, care s-a alăturat Echipei RePatriot, director Resurse Umane la BRD și președintele în exercițiu al Coaliției pentru Dezvoltarea României, a prezentat rezultatele studiului și a relevat importanța subiectului pentru dezvoltarea economică a României: „Tendințele din studiile RePatriot și din alte date publice nu sunt încurajatoare, însă acest lucru trebuie să reprezinte un motiv în plus să găsim urgent soluții. Una dintre ele o reprezintă platforma RePatriot Jobs, în care cât mai multe companii ar trebui să posteze oferte de joburi și internship-uri atractive”, a spus Adela Jansen.

Mai mult respect, mai puțină birocrație

Dragoș Anastasiu – fondator al Eurolines și președintele Camerei de Comerț România-Germania – a vorbit despre nevoia de respect și de eliminare a birocrației.

Omul de afaceri a prezentat cazuri concrete și a cerut administrației eliminarea acestor bariere administrative și comportamentale.

Pentru România, diaspora este o comoară și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să-l arate diasporei este RESPECTUL. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinăte sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi.
Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț România-Germania

Redobândirea cetățeniei, în mai puțin de 30 de zile

Echipa RePatriot cere autorităților române simplificarea drastică a tuturor interacțiunilor necesare în astfel de momente. Astfel, recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile.

Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante. În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care romanii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum în era tehnologiei, ca nicio persoană să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României.

Sunt frații noștri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungați și care acum fac lucruri extraordinare în țările de adopție. Sunt cea mai importantă bogăție a țării noastre și vrem să rămânem frați, să nu piardă legătura cu țara și avem interesul să avem aici vecini asemenea lor. Să luăm în considerare exprimarea votului ca o exprimare a identității naționale, a apartenenței la România, dacă vreți a ownership-ului în termeni antreprenoriali și asta merită pe deplin respectat.
Marius Bostan, inițiator al proiectului RePatriot

Vot în mai puțin de 30 de minute

În contextul manifestărilor din 10 august, a fost reiterată nevoia de respect a demnității românilor și aprecierea contribuției lor la dezvoltarea României.

Reprezentanții RePatriot mai spun că organizarea procesului de vot ar trebui să aibă ca obiectiv ca românii sa petreacă mai puțin de 30 minute la vot. Asta ar presupune, printre altele, și introducerea votului prin internet care poate deveni realitate cu ajutorul noilor tehnologii. „Din păcate, votul prin corespondență nu este adoptat, este destul de complex și birocratic”, au arătat reprezentanții asociației, într-o conferință de presă.

Mesaj către primării: „Nu întrerupeți legătura cu cei emigrați!”

În fiecare an RePatriot transmite un Apel către toate administrațiile locale în care explică importanța diasporei și roagă ca pe parcursul lunii august, când mulți români revin acasă să organizeze manifestări care să arate deschidere, să ofere oportunități și să-i celebreze pe cei merituoși. Zeci de mii de români au participat în ultimii ani la astfel de manifestări.

„Un semn de respect este și organizarea peste tot în țară a ceea ce RePatriot a lansat în urmă cu 4 ani și anume ZILELE DIASPOREI, în fiecare comunitate locală din România. Un semn de respect ar fi ca fiecare dintre cei peste 3.000 de primari din România să-și cunoască propria diasporă și să se adreseze în scris anual cu câte o invitație fiecărui român din diaspora care provine din localitatea sa”, menționează inițiatorii proiectului.

„Dacă astfel de acțiuni ar deveni realitate, toți românii din diaspora s-ar simți tratați cu respect, iar acest lucru este fundamentul pentru tot ce înseamnă decizia fiecăruia de a se reîntoarce în România”, consideră reprezentanții RePatriot.

Ediția 2019 a RePatriot Summit se va desfășura în Bucovina

RePatriot Summit, cea mai importantă întâlnire anuală a RePatriot, aflată la a IV-a ediție va avea loc în Bucovina la începutul lunii octombrie și va avea ca teme principale tehnologia, turismul și dezvoltarea economică prin proiecte strategice de regenerare urbană, au anunțat reprezentanții organizației.

Despre RePatriot
RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspirație, acțiune, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders, lansat în anul 2015. Fundația Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii. Ceea ce ne unește este dorința de a contribui la un bine public dincolo de interesele de companie, industrie sau domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...