Activele și capitalurile sistemului bancar din România se clasează pe primele 10 locuri și peste media UE din punctul de vedere al randamentelor, arată un studiu al companiei de consultanță financiară PwC prezentat într-o conferință organizată vineri, la București, de Asociația Română a Băncilor.
Randamentul activelor: locul 8 din 26
„În ceea ce privește randamentul activelor (ROA), România se situează pe locul 8 din 26, cu o valoare a ROA de 0,4%, marginal mai bună decât valoarea medie a Uniunii Europene de 0,3%”, notează autorii studiului.
Valoarea ROA este, însă, „semnificativ mai mică decât în alte state din Europa Centrală și de Est, precum Cehia (1,2%), Estonia (1,1%), Bulgaria și Polonia (1,0%), Slovacia (0,9%)”.
Randamentului capitalului: locul 10 din 26
Similar, din punctul de vedere al randamentului capitalului propriu (ROE) „România se situează pe locul 10 din 26, cu o valoare de 3,9%”, dar această valoare este semnificativ mai mică decât în alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Cehia (13,2%), Slovacia (9,7%), Polonia (9,5%), Bulgaria (8,3%), Estonia (6,0%)”, mai arată studiul citat.
Și din perspectiva raportului dintre costurile și veniturile operaționale, România se situează pe locul 10 din 26, valoarea acestui indicator de eficiență fiind inferioară altor țări din ECE, cum ar fi Estonia (44%), Cehia(47%) și Lituania (53%).
De unde fac băncile rost de bani
În perioada 2008-2016, băncile și-au crescut capitalurile proprii cu aproximativ 3,5 miliarde de euro, din care 23% au reprezentat profit reinvestit. Profitul cumulat în aceeași perioadă este de 1,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că profitul reinvestit a reprezentat aproximativ 60%.
„Acest lucru a dus la majorarea fondurilor proprii disponibile și, implicit, la creșterea capacitățiide a susține creditarea”, apreciază autorii studiului.
Toate sunt bune și frumoase, doar că inițiativele legislative, care „pot afecta profitabilitatea sau baza de capital”, vor avea „efecte negative asupra capacității de creditare și astfel asupra potențialului de creștere a intermedierii financiare”, atenționează specialiștii PwC.