21.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

TOPUL VÂNZĂRILOR Chioșcurile de cartier, campioanele scăderilor: În nicio lună din 2019 afacerile lor nu au crescut

Dată:

Anul 2019 a fost total nefavorabil pentru alimentarele mici și chioșcurile de cartier: vânzările – cifrele lor de afaceri – nu au crescut în niciuna din primele 9 luni, fapt care relevă că acestea au pierdut practic bătălia cu marii retaileri, arată statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Categoria „comerțul cu alimente în magazine specializate”, în care se încadrează alimentarele mici și chioșcurile de cartier, este singura din sectorul de comerț cu amănuntul în care cifrele de afaceri au scăzut în fiecare lună din 2019, reiese din seriile de date publicate de Institutul Național de Statistică – INS.

Astfel, față de luna corespunzătoare din anul precedent, afacerile „buticurilor” alimentare au scăzut după cum urmează:
– în ianuarie 2019 (față de ianuarie 2018), cu 18,7%
– în februarie, cu 15,8%
– în martie, cu 22,9%
– în aprilie, cu 14,4%
– în mai, cu 22,3%
– în iunie, cu 19,1%
– în iulie, cu 13,5%
– în august, cu 7,2%
– în septembrie, cu 12,3%.

De remarcat că, în aceleași luni, afacerile marilor retaileri („Comerțul cu alimente în magazine nespecializate”) creșteau cu procentaje cuprinse între 5% și 8%.

Spre exemplu, în luna septembrie (ultima raportare a INS privind comerțul cu amănuntul), când afacerile alimentarelor mici scădeau cu 12,3%, vânzările marilor retaileri creșteau cu 7,9%.
Iar în primele 9 luni din 2019, când vânzările micilor alimentare au scăzut cu peste 16%, afacerile marilor retaileri au crescut cu 6,6% – vezi, mai jos, TOPUL AFACERILOR din primele 9 luni 2019.

TOPUL VÂNZĂRILOR din comerțul cu amănuntul / primele 9 luni 2019
Categorie Evoluție (%)
Mobilă, iluminat, electrice, fierărie, vopsitorie 12.6
Textile, îmbrăcăminte, încălţăminte, marochinărie 11.9
Nealimentare în magazine specializate 11
Farmacii, parfumerii 10.2
Comerţ online 7.6
Carburanţi auto 7.3
MEDIA GENERALĂ 7.1
Alimente în magazine nespecializate 6.6
Nealimentare în magazine nespecializate 1.3
Alimente în magazine specializate -16.4
Micii comercianți pe minus, marii retaileri pe plus

Reamintim că REVISTA PATRONATELOR a semnalat de mai multe ori fenomenul „Micii comercianți pe minus, marii retaileri pe plus”.

Am remarcat, între altele, că:
– în trimestrul I 2019, magazinele de cartier consemnau o scădere cu 19,4% a vânzărilor, în timp ce vânzările supermarketurilor creșteau cu 4,4%
– în semestrul I, magazinele de cartier consemnau un minus de 19,1% în timp ce vânzările marilor retaileri creșteau cu 6,4%.

Media generală arată o menținere la cote ridicate a consumului populației

„Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie brută, în perioada ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu perioada similară din 2018 a înregistrat o creştere cu 7,1%”, arată un comunicat transmis miercuri de INS.

Avansul comerțului cu amănuntul – indicator care reflectă în mare măsură consumul gospodăriilor populației, având cea mai importantă pondere în Produsul Intern Brut – a avut loc „datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,1%)”.

Creșteri solide în luna septembrie – atenție la Indicele RP al Mediului de Afaceri!

În luna septembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut faţă de luna precedentă – ca serie brută – cu 2,6%, dar a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,7%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, comerţul cu

amănuntul a crescut atât ca serie brută, cu 7,8%, cât şi ca serie ajustată sezonier, cu 7%, mai arată datele INS.

Evoluția vânzărilor din comerțul cu amănuntul este o componentă importantă din Indicele RP al Medului de Afaceri, lansat în luna iunie 2019 de REVISTA PATRONATELOR.

În luna iulie 2019, Indicele RP a avut valoarea +12,2%, în creștere cu 4,2 puncte procentuale față de valoarea din iunie; în luna mai, Indicele RP a consemnat valoarea +11,73%, după care în iunie a scăzut la 8%. Iar în luna august – ultima cotare – Indicele RP a consemnat valoarea de 9%.

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...