0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

BAROMETRU | Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR, a coborât în august la 9%

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a scăzut în august la valoarea de +9,03%, după ce în iulie crescuse la +12,2%. În luna mai, Indicele RP scăzuse la +11,73% (de la +13,3% în aprilie), apoi în iunie a scăzut din nou, la +8,01%.

În afară de creșterea de la +5,3% la +9,5% din domeniul serviciilor pentru populație, toate celelalte componente ale Indicelui RP și-au decelerat creșterea, iar comerțul angro a trecut de la +4% în iulie la -1,9% în august, toate acestea trăgând în jos media generală.

În luna august 2019, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2018 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 6,7% (de la +8,3% în iulie)
– în comerțul angro (cu ridicata) au scăzut cu 1,9% (față de o creștere de 4% în iulie)
– în industrie au crescut cu 1,2% (față de +7,6% în iulie)
– în domeniul serviciilor pentru populație au crescut cu 9,5% (față de +5,3% în iulie)
– în comerțul auto au crescut cu 7,8% (față de +10,2% în iulie)
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 7,2% (față de +9,5% în iulie)
– în construcții au crescut cu 32,7% (față de +41% în iulie).

Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de +9,03% în august (față de +12,2% în iulie).

Reamintim că în ianuarie 2019 valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluției afacerilor față de aceeași lună din 2018, seria brută) a fost de +7,93%, apoi în februarie a crescut la +11,80%, în martie a scăzut la +11,47%, pentru ca în aprilie să crească la 13,33% și în mai să scadă la +11,73%, iar în iunie să scadă din nou, la +8,01%. În continuare, Indicele RP a crescut la +12,20% în iulie și a coborât la +9,03% în august.

Sursa: Institutul Național de Statistică, date prelucrate de REVISTA PATRONATELOR

În trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%.

Aproape toate afacerile și-au frânat creșterea

Evoluțiile arătate mai sus au avut loc pe fondul unei scăderi destul de abrupte din domeniul serviciilor pentru populație, unde media generală a trecut de la plus la minus, și al comerțului cu amănuntul.

Să nu uităm că august a fost a opta lună consecutivă de scădere a cifrei de afaceri în magazinele alimentare mici de cartier, 2019 fiind anul în care vânzările acestora nu au crescut în niciuna din lunile parcurse din iarnă până la sfârșitul verii.

Și în construcții, unde lucrările au avansat masiv, creșterea afacerilor a decelerat în special la construcțiile inginerești și la cele rezidențiale. De remarcat că la construcțiile inginerești (lucrările de infrastructură) volumul operațiunilor a fost, în fiecare lună din perioada 2016-2019 sub valoarea de referință a anului 2015.

Vești proaste au venit și din industrie, unde în luna august au scăzut atât afacerile, cât și comenzile noi, lucru care anticipează scăderi în perioada imediat următoare.

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.
Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Mediului de Afaceri.

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar. Iar atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Reamintim că în perioada 2007-2018 Indicele RP a evoluat în directă proporționalitate cu PIB, fiind în ascensiune în perioada de „boom” (2007-2008) și în depresiune în anii crizei, după care a reflectat fidel accelerările sau decelerările economiei din anii următori. Indicele RP este, astfel, un barometru al afacerilor din perioadele de referință.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2018 și în primul trimestru din 2019

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pe adresa de e-mail revista.patronatelor@gmail.com pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...