11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

ANALIZĂ Chioșcurile de cartier, campioanele scăderilor la vânzări: afacerile lor nu au crescut în nicio lună din 2019

Dată:

Anul 2019 a fost cu totul nefast pentru alimentarele mici și chioșcurile de cartier: vânzările – cifrele lor de afaceri – nu au crescut în niciuna din primele opt luni, fapt care relevă că acestea au pierdut practic bătălia cu marii retaileri, arată statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Categoria „comerțul cu alimente în magazine specializate”, în care se încadrează alimentarele mici și chioșcurile de cartier, este singura din sectorul de comerț cu amănuntul în care cifrele de afaceri au scăzut în fiecare lună din 2019, reiese din seriile de date publicate de Institutul Național de Statistică – INS.

Astfel, față de luna corespunzătoare din anul precedent, afacerile „buticurilor” alimentare au scăzut după cum urmează:
– în ianuarie 2019 (față de ianuarie 2018), cu 18,7%
– în februarie, cu 15,8%
– în martie, cu 22,9%
– în aprilie, cu 14,4%
– în mai, cu 22,3%
– în iunie, cu 19,1%
– în iulie, cu 13,5%
– în august, cu 6,7%.

De remarcat că, în aceleași luni, afacerile marilor retaileri („Comerțul cu alimente în magazine nespecializate”) creșteau cu procentaje cuprinse între 5% și 7%.

Spre exemplu, în luna august (ultima raportare a INS privind comerțul cu amănuntul), când afacerile alimentarelor mici scădeau cu 6,7%, vânzările marilor retaileri creșteau cu 5,7% – vezi, mai jos, TOPUL AFACERILOR din august 2019.

TOPUL AFACERILOR în comerțul cu amănuntul / august 2019 față de august 2018
CATEGORIE EVOLUȚIE (%)
Carburanţi pentru autovehicule +13.6
Textile, îmbrăcăminte, încălţăminte +13
Comerț online +8.4
Cosmetice, parfumerie +7.6
MEDIA GENERALĂ +6.7
Nealimentare în magazine specializate +6.4
Alimente în magazine nespecializate +5.7
Mobilă, iluminat, electrice, fierărie, vopsitorie +4.4
Alimente în magazine specializate -6.7
Nealimentare în magazine nespecializate -8.8
Micii comercianți pe minus, marii retaileri pe plus

Reamintim că REVISTA PATRONATELOR a semnalat de mai multe ori fenomenul „Micii comercianți pe minus, marii retaileri pe plus”.

Am remarcat, între altele, că:
– în trimestrul I 2019, magazinele de cartier consemnau o scădere cu 19,4% a vânzărilor, în timp ce vânzările supermarketurilor creșteau cu 4,4%
– în semestrul I 2019, magazinele de cartier consemnau un minus de 19,1% în timp ce vânzările marilor retaileri creșteau cu 6,4%.

Media generală arată o menținere la cote ridicate a consumului populației

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada ianuarie-august 2019, comparativ cu perioada similară din 2018 a înregistrat o creştere cu 7%, arată un comunicat transmis vineri de INS.

Avansul comerțului cu amănuntul – indicator care reflectă în mare măsură consumul gospodăriilor populației, având cea mai importantă pondere în Produsul Intern Brut – a avut loc „datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%)”.

Creșteri solide în luna august – atenție la Indicele RP al Mediului de Afaceri!

În luna august 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută, cu 6,7%, cât şi ca serie ajustată sezonier, cu 8%.

Evoluția vânzărilor din comerțul cu amănuntul este o componentă importantă din Indicele RP al Medului de Afaceri, lansat în luna iunie 2019 de REVISTA PATRONATELOR.

În luna iulie 2019, Indicele RP a avut valoarea +12,2%, în creștere cu 4,2 puncte procentuale față de valoarea din iunie; în luna mai, Indicele RP a consemnat valoarea +11,73%, după care în iunie a scăzut la 8%.

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...