3 C
București
joi, 7 noiembrie, 2024

ANALIZĂ Cum a mușcat inflația din veniturile românilor. Puterea de cumpărare a scăzut la unii angajați, chiar dacă salariile lor au crescut | DOCUMENT: Evoluția salariului real

Dată:

Salariul mediu net pe economie a crescut în martie 2019 cu 13,7% față de martie 2018, dar puterea de cumpărare – salariul real – a crescut cu doar 9,7% din cauza inflației, media scumpirilor fiind în această perioadă de 4%. În câteva sectoare din economie, puterea de cumpărare a angajaților a scăzut, chiar dacă salariile lor au crescut, arată statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRIONATELOR.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), salariul mediu net pe economie a fost, în martie 2019, de 3.075 de lei, în creștere cu 13,7% față de cel din martie 2018 (când fusese de 2.704 lei). Iar inflația anuală (media generală a scumpirilor) a fost, în martie 2019, de 4% față de martie 2018, ceea ce înseamnă că salariul mediu real – puterea de cumpărare – a crescut doar cu 9,7% din primăvara anului trecut până în prezent.

Aviatorii și minerii: Salarii mai mari, putere de cumpărare mai mică

Datele INS arată că salariile nete din transporturile aeriene și din exploatările de minireuri metalifere au crescut, dar din cauza inflației salariile reale au scăzut.

Aviatorii au câștigat, în martie 2019, un punct procentual la salariul net, dar salariul lor real a scăzut cu trei puncte procentuale. Iar minerii din sectorul metalifer au câștigat 0,5 puncte procentuale la salariul net, dar salariul lor real – netul ajustat cu inflația – a scăzut cu 3,5 puncte procentuale.

Cel mai puternic afectați de scăderea puterii de cumpărare au fost agenții imobiliari, ale căror salarii nete au scăzut cu 4,8%, diminuarea fiind accentuată de inflație la -8,8%.

La fel au pățit și agenții de asigurări și angajații fondurilor de pensii, ale căror salarii nete au scăzut cu 1,2%, iar cele reale – cu 5,2%.

De cealaltă parte a clasamentului, cele mai mari creșteri salariale au fost consemnate, în perioada martie 2018 – martie 2019, în sectoarele „alte activități extractive” și în construcții.
Câștigurile nete din aceste sectoare au crescut cu peste 40%, dar din cauza inflației salariul real a crescut doar cu 36%, mai arată statisticile oficiale.

Trimestrul IV 2018: A scăzut și puterea de cumpărare a pensionarilor, chiar dacă pensiile au crescut!

„În trimestrul IV 2018, pensia medie lunară a crescut cu 0,1% faṭă de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie de asigurări sociale de stat a rămas la fel”. Însă „indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 0,99%”, arată cel mai recent comunicat al INS referitor la pensia medie.

Practic, puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut cu un punct procentual, chiar dacă pensia medie din iarna trecută a crescut față de cea din toamnă.

Comunicarea privind pensia medie din trimestrul I 2019 va apărea la data de 13 iunie 2019, precizează INS, dată la care REVISTA PATRONATELOR vă va prezenta cum au fost afectați pensionarii de scumpirile din primăvara acestui an.

DOCUMENT
– Evoluția salariului net și a celui real în perioada martie 2018 – martie 2019 poate fi descărcată de AICI

În terminologia statisticienilor:
Câştigul salarial nominal net „se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj”
Câștigul salarial real „este calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum”
Pensia medie lunară reprezintă „dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie; se calculează prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenţi în plată în trimestrul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni)”
Pensia reală exprimă „contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă întro anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...