25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

VIDEO Mugur Isărescu: „Bacșișul poate fi luat în calcul de bancheri, pentru acordarea unui credit, dacă devine un venit palpabil”

Dată:

Bacșișul poate fi luat în calcul de bancheri, pentru acordarea unui credit ospătarilor care îl primesc, dacă tips-ul devine un venit palpabil, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare a REVSTEI PATRONATELOR.

Mai mulți lideri ai unor asociații patronale din turism au convenit recent, împreună cu Ministerul Finanțelor și ANAF, o reglementare nouă prin care bacșișul primit de ospătari să fie recunoscut și impozitat ca „venit din alte surse” cu 10%, argumentând că, astfel, angajații din domeniu „ar putea accesa mai ușor credite bancare”.

Întrebat dacă consideră viabilă o astfel de teză, respectiv dacă bancherii ar putea lua în calcul veniturile din bacșișuri la acordarea de credite către ospătari, Mugur Isărescu ne-a răspuns: „Dacă vor avea un venit în plus, impozabil, palpabil, bineînțeles că vor avea acces mai ușor la creditare. Nu e nimic deosebit – creditorul, bancherul, se uită la venituri”.

Cât de eficient va fi procesul? „Ca persoană care a trăit în această țară 70 de ani… O să vedem cât de eficient va fi acest proces, dar vă spun că de vreo 20 de ani nu mai intru în restaurante. Nu mai puteam să mănânc, pentru că mă întreba lumea cât va fi cursul…”, a mai spus guvernatorul băncii centrale, după conferința de prezentare a Raportului asupra Inflației pe trimestrul II 2019.

Majorarea anunțată a accizelor nu a fost luată în calcul pentru prognoza de inflație

Având în vedere pachetul de măsuri fiscal-bugetare anunțat de Guvern odată cu rectificarea bugetară, printre care și majorarea anticipată a accizelor la tutun (de la 1 septembrie 2019 în loc de 1 ianuarie 2020) și introducerea de accize la răcoritoarele cu conținut ridicat de zahăr, ar fi de așteptat ca în această toamnă să apară unele scumpiri care s-ar putea reflecta chiar în rata inflației.

Întrebat în legătură cu influența accizelor, Mugur Isărescu ne-a declarat: „În prognoza noastră nu am luat în calcul creșteri de accize, așa cum nu am luat în calcul scăderea prețului țițeiului ca urmare a unui recul economic mondial. Și accizele astea le văd mai mult la televizor discutate. Acum e acciza, mâine nu mai e acciza. S-ar putea ca această majorare de accize să afecteze proiecția viitoare”.

BNR a majorat, la jumătatea lunii mai, la 4,2%, proiecția de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,4% pentru decembrie 2020.
Acum, odată cu noul Raport asupra Inflației, BNR nu a mai ajustat prognoza de inflație, chiar dacă urmează creșterea accizelor la tutun și introducerea accizei pe zahărul în exces din băuturile răcoritoare.

Banca Națională va prezenta următorul Raport asupra Inflației – și, eventual, o nouă prognoză – la data de 7 noiembrie.

Bugetul este tensionat, ponderea cheltuielilor – rigide – cu pensii și salarii e peste 70%

Referindu-se la rectificarea bugetară, guvernatorul BNR a spus că „salută” hotărârea Guvernului de a menține deficitul bugetar la 2,75% din Produsul Intern Brut, dar a precizat că „bugetul este, totuși, tensionat”.

„Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii – cheltuieli rigide, la care nu prea poți să umbli – e peste 70%. Nu îți mai lasă câmp de manevră. Pe partea de venituri, ai o problemă și mai mare: atât dreapta, cât și stânga, s-au întrecut în reduceri de taxe și impozite. Veniturile fiscale au coborât la sub 30% (…) Se întreabă lumea cât costă să treci Carpații cu o autostradă – cu una, nu cu patru – și spui că va fi cam atâta; OK, ai banii prevăzuți pentru asta? Păi, poate o să-i avem cândva”, a mai spus Mugur Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...