7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

EXCLUSIV / Dragoș Panait, consultant HoReCa: Bacșișul pe card este avantajos și pentru ospătari, și pentru clienți, mai ales pentru străini

Dată:

Recunoașterea și fiscalizarea ca „venit din alte surse” a bacșișului primit de ospătari și posibilitatea ca acest tips să fie plătit și cu cardul – măsură propusă recent de liderii patronatelor din turism – îi va avantaja atât pe angajați, cât și pe angajatorii din domeniul Hoteluri-Restaurante-Catering (HoReCa). Această măsură „îi va avantaja mai ales pe clienții străini, obișnuiți să plătească bacșiș cu cardul”, a declarat – pentru REVISTA PATRONATELOR – Dragoș Panait, consultant HoReCa și proprietarul restaurantului Red Angus Steak House din București.

Mai mulți lideri ai unor asociații patronale din turism au convenit recent, împreună cu Ministerul Finanțelor și ANAF, o reglementare nouă prin care bacșișul primit de ospătari să fie recunoscut ca „venit din alte surse” și taxat cu 10%, beneficiarii urmând să-și treacă în Declarația Unică de impozitare aceste venituri.

Trecerea bacșișului pe card face procesul mai facil

„În alte țări există posibilitatea de a pune tips-ul pe card, ceea ce face întreg procesul mai facil, atât pentru ospătar, cât și pentru client, cât și pentru manager. Poți cunoaște exact care dintre ospătari face mai mult tips și care mai puțin, iar această informație duce mai departe la o structură motivațională internă”, a spus consultantul.

„În locațiile care au ca structură de clienți majoritară pe străini, cu siguranță se va aplica din partea ospătarului această reglementare, deoarece de obicei ei achită cu cardul, și implicit dacă doresc să lase bacșiș o vor face tot de pe card”, a precizat Dragoș Panait.

CITIȚI PE ACEEAȘI TEMĂ – VIDEO Isărescu: „Bacșișul poate fi luat în calcul de bancheri, pentru acordarea unui credit, dacă devine un venit palpabil”

Relaxare și pentru clienții care vor factură fiscală

Consultantul a amintit și de clienții care solicită factură fiscală pentru consumație, arătând că noua reglementare va aduce o „relaxare” pentru aceștia: „Bineînțeles că bacșișul există și acum, fără a fi reglementat. O legislație în acest sens ar crea o relaxare și din partea clienților, mai ales a celor care necesită factură fiscală pe persoană juridică și întotdeauna au nevoie să poată trece bacșișul pe factură pentru decontare”.

Dragoș Panait a adăugat că reglementarea bacșișului – în speranța că va fi dusă până la capăt și bine reglementată, contrar încercării precedente – „va fi un avantaj pentru ambele părți, atât pentru angajat, cât și pentru angajator”.

„Sigur că staff-ul preferă să primească 90% din tips decât să nu aibă posibilitatea de a-l încasa de client de cele mai multe ori”, a mai spus consultantul HoReCa.

Dragoș Panait este unul dintre puținii întreprinzători din acest domeniu care oferă și consultanță pentru investitorii în unități de cazare și/sau de alimentație publică, prin intermediul companiei sale Next Root Management Systems – NRMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...