4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

EXCLUSIV | Vine criza? Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat de REVISTA PATRONATELOR, a avut în iunie a doua lună de scăderi consecutive

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a scăzut în luna iunie 2019 la valoarea +8,01%. Și în luna mai 2019, Indicele RP a fost în scădere, la +11,73%, după ce în aprilie urcase la +13,33%. Iunie este, astfel, a doua lună de scădere consecutivă a indicelui nostru, pe fondul unui recul puternic – de la plus la minus – al vânzărilor din industrie (de la +7,6% în mai la -0,2% în iunie) și al decelerărilor din toate celelalte domenii, evoluții care arată un viraj serios către recesiune.

În luna iunie 2019, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2018 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 4,9% (de la +7,2% în mai)
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 2,7% (față de +4,6% în mai)
– în industrie au scăzut cu 0,2% (față de +7,6% în mai)
– în domeniul serviciilor pentru populație au crescut cu 12,8% (față de +15,2% în mai)
– în comerțul auto au crescut cu 6,7% (față de +9,7% în mai)
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 7,3% (față de +12,3% în mai)
– în construcții au crescut cu 21,9% (față de +25,5% în mai).
Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de +8,01% în iunie (față de +11,73% în mai).

Reamintim că în ianuarie 2019 valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluțiilor față de aceeași lună din 2018, seria brută) a fost de +7,93%, apoi în februarie a crescut la +11,80%, în martie a scăzut la +11,47%, pentru ca în aprilie să crească la +13,33% și în mai să scadă la +11,73%, iar în iunie să scadă din nou, la +8,01%.

În trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%.

Ce anunță scăderea Indicelui RP

Față de luna mai, când Indicele RP a fost de +11,73%, valoarea din luna iunie este semnificativ mai redusă pentru că în industrie am avut o scădere (în premieră) și, simultan, o decelerare a creșterii afacerilor în toate celelalte sectoare relevante.

Considerăm că intrarea pe un trend descendent a acestei medii generale a vânzărilor, respectiv scăderea timp de două luni consecutive a Indicelui RP, este suficient de îngrijorătoare pentru ca REVISTA PATRONATELOR să lanseze un semnal de alarmă.

În orice domeniu, dacă vânzările nu mai merg ca înainte sau chiar scad, această evoluție riscă să tragă în jos toți ceilalți parametri ai afacerilor (producție, extindere, tehnologizare, angajări de personal etc.), obligând antreprenorii să se replieze în sensul supraviețuirii în locul dezvoltării.

Menționăm că, de-a lungul anilor trecuți, evoluția Indicelui RP a fost direct proporțională cu evoluția PIB și a înregistrat valori negative în anii de criză.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2018 și în primul trimestru din 2019

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 90 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Medilui de Afaceri.

Citiți pe aceeași temă
– România, TABLOU DE BORD: Construcțiile accelerează, serviciile decelerează, industria frânează creșterea economică
– MERSUL AFACERILOR: Campionii vânzărilor din primul semestru sunt navigatorii și magazinele moto-velo, codașii – alimentarele de cartier

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar, în jurul datei de 20 a fiecărei luni. Iar atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...