33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

EXCLUSIV | Vine criza? Indicele RP al Mediului de Afaceri, calculat de REVISTA PATRONATELOR, a avut în iunie a doua lună de scăderi consecutive

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a scăzut în luna iunie 2019 la valoarea +8,01%. Și în luna mai 2019, Indicele RP a fost în scădere, la +11,73%, după ce în aprilie urcase la +13,33%. Iunie este, astfel, a doua lună de scădere consecutivă a indicelui nostru, pe fondul unui recul puternic – de la plus la minus – al vânzărilor din industrie (de la +7,6% în mai la -0,2% în iunie) și al decelerărilor din toate celelalte domenii, evoluții care arată un viraj serios către recesiune.

În luna iunie 2019, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2018 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 4,9% (de la +7,2% în mai)
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 2,7% (față de +4,6% în mai)
– în industrie au scăzut cu 0,2% (față de +7,6% în mai)
– în domeniul serviciilor pentru populație au crescut cu 12,8% (față de +15,2% în mai)
– în comerțul auto au crescut cu 6,7% (față de +9,7% în mai)
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 7,3% (față de +12,3% în mai)
– în construcții au crescut cu 21,9% (față de +25,5% în mai).
Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de +8,01% în iunie (față de +11,73% în mai).

Reamintim că în ianuarie 2019 valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluțiilor față de aceeași lună din 2018, seria brută) a fost de +7,93%, apoi în februarie a crescut la +11,80%, în martie a scăzut la +11,47%, pentru ca în aprilie să crească la +13,33% și în mai să scadă la +11,73%, iar în iunie să scadă din nou, la +8,01%.

În trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%.

Ce anunță scăderea Indicelui RP

Față de luna mai, când Indicele RP a fost de +11,73%, valoarea din luna iunie este semnificativ mai redusă pentru că în industrie am avut o scădere (în premieră) și, simultan, o decelerare a creșterii afacerilor în toate celelalte sectoare relevante.

Considerăm că intrarea pe un trend descendent a acestei medii generale a vânzărilor, respectiv scăderea timp de două luni consecutive a Indicelui RP, este suficient de îngrijorătoare pentru ca REVISTA PATRONATELOR să lanseze un semnal de alarmă.

În orice domeniu, dacă vânzările nu mai merg ca înainte sau chiar scad, această evoluție riscă să tragă în jos toți ceilalți parametri ai afacerilor (producție, extindere, tehnologizare, angajări de personal etc.), obligând antreprenorii să se replieze în sensul supraviețuirii în locul dezvoltării.

Menționăm că, de-a lungul anilor trecuți, evoluția Indicelui RP a fost direct proporțională cu evoluția PIB și a înregistrat valori negative în anii de criză.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2018 și în primul trimestru din 2019

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 90 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Medilui de Afaceri.

Citiți pe aceeași temă
– România, TABLOU DE BORD: Construcțiile accelerează, serviciile decelerează, industria frânează creșterea economică
– MERSUL AFACERILOR: Campionii vânzărilor din primul semestru sunt navigatorii și magazinele moto-velo, codașii – alimentarele de cartier

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar, în jurul datei de 20 a fiecărei luni. Iar atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...